S'esfondra una paret de les obres de l'edifici de la nova seu del Govern a Manresa

Els operaris se salven de quedar atrapats per la runa perquè estaven dinant en el moment de l’incident

Desallotgen les famílies de l’edifici contigu per precaució mentre durin les taques de desenrunament

VÍDEO | La paret que ha cedit de les obres de l'edifici de la nova seu del Govern a Manresa

OSCAR BAYONA

Alba Díaz/Laura Serrat

Una paret de les obres de l'edifici de la nova seu de la Generalitat a Manresa s'ha esfondrat aquest divendres al voltant de 2/4 de 2 del migdia sense ocasionar danys personals. El col·lapse de la paret adjacent a la Torre dels Procuradors, a l'edifici dels Antics Jutjats, no ha deixat ferits perquè ha succeït en el moment de pausa per dinar de la mitja dotzena d'operaris que hi treballen diàriament. Tanmateix, els treballadors s'han endut un bon ensurt perquè només una hora abans de l'accident dos operaris es trobaven sobre la bastida treballant en l'enderroc manual del mur que ha cedit.

L'esfondrament ha mobilitzat set dotacions dels Bombers de la Generalitat, que han verificat que no hagués quedat cap persona atrapada sota la runa. Durant el desplegament dels serveis d'emergències, hi ha hagut força expectació entre els veïns, que s'han apropat fins a la zona després de sentir el fort terrabastall provocat per l'ensorrament. La Policia Local també s'ha desplaçat fins al lloc i ha tallat el carrer de Galceran Andreu, que ha quedat ple de polseguera, per valorar les afectacions i assegurar la seguretat dels vianants. Aquesta tarda el carrer continuava tallat perquè els operaris encara retiraven runa.

El carrer de Galceran Andreu ha quedat tallat a causa de la incidència

El carrer de Galceran Andreu ha quedat tallat a causa de la incidència / Oscar Bayona

Els serveis tècnics de l'Ajuntament de Manresa han inspeccionat l'edifici contigu, situat al carrer de Galceran Andreu, i no han detectat cap afectació remarcable. No obstant això, per prevenció, s'han desallotjat les quatre famílies que viuen a l'immoble mentre continuen les tasques de desenrunament. El regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament, Carles Garcia, ha explicat que l'edifici no perilla, però "per prudència hem preferit desallotjar els veïns fins que s'acabin de valorar les afectacions de l'obra i es retiri tota la runa". La previsió és que puguin tornar al seu domicili a partir de dilluns i que passin el cap de setmana en un pis de serveis socials facilitat per l'Ajuntament. Tres de les famílies s'han acollit a aquesta opció i una d'elles anirà a casa d'amics o familiars.

El regidor també ha subratllat que "es desconeixen" les causes de l'esfondrament que hauria pogut provocar un greu accident amb els operaris que treballaven en l'obra. Fins al lloc dels fets, s'han desplaçat la delegada del Govern de la Generalitat a la Catalunya central, Montserrat Barniol, així com tècnics d'Infraestructures.cat, l'empresa pública que gestiona les obres, per tal d'investigar els motius que han provocat l'esfondrament d'un mur que ja estava previst tirar a terra. Es tracta d'una paret adjacent a la Torre dels Procuradors que els operaris estaven enderrocant de forma manual. "No hi havia indicis d'inestabilitat", ha assegurat el regidor. Els tècnics, però, valoraran l'afectació amb l'objectiu de reprendre les obres a partir de la setmana que ve

El projecte de construcció de l'edifici institucional de la Generalitat a la Catalunya central, que ha d'acollir en el futur les oficines de la Delegació del Govern a la Catalunya Central i dels Serveis Territorials dels diversos departaments repartits per Manresa, està en la primera fase d'execució. Aquesta fase consisteix en l'enderroc de diversos edificis del centre històric manresà, i just ara es troba a la part final, en què s'enderroca de manera manual la Torre dels Procuradors. La finalització dels enderrocs estava prevista per a finals d'aquest mes de febrer.

TEMES