Molt interès a Manresa per l'acte sobre els canvis en la capacitat jurídica dels discapacitats

Més de 240 persones van assistir a la jornada a la sala d’actes de l'Hospital Sant Joan de Déu

La sala es va omplir

La sala es va omplir / Arxiu Particular

Redacció

Més de 240 persones van assistir a la jornada Mesures de suport: cap a l’autonomia personal en la presa de decisions, que es va celebrar a la sala d’actes de l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa.

Va ser una sessió informativa organitzada per diferents entitats socials i sanitàries del territori amb l’objectiu de donar a conèixer la situació actual i els canvis normatius en relació a l’exercici de la capacitat jurídica de les persones amb discapacitat. Singularitzar cada cas, empoderar les persones i trencar amb l’intervencionisme i paternalisme tradicionals, així com la cooperació entre tots els sectors, són alguns dels missatges clau que es van donar.

Fins ara, quan les persones amb discapacitat necessitaven d’un suport i representació havien d’acudir al jutjat per sol·licitar una incapacitació judicial, que era un procediment judicial mitjançant el qual es limitava o substituïa la seva capacitat d’obrar i es nomenava un tutor o curador. Des d’aleshores, aquest era l’encarregat de representar, total o parcialment, aquesta persona. Amb la nova regulació es passa d’aquest sistema basat en la substitució i representació a un de nou on allò fonamental és la voluntat i les preferències de la persona. 

Necessitat d'un canvi

En el decurs de la jornada es va apuntar la necessitat d’un canvi de paradigma que posi la persona al centre, que vetlli pel compliment dels seus drets fonamentals i respecti la seva dignitat i la seva lliure voluntat. Per això cal tractar cada cas tenint en compte les seves singularitats i trencar amb l’intervencionisme i paternalisme tradicionals.

Pel que fa a les mesures de suport que puguin necessitar aquestes persones per a l’exercici de la seva capacitat jurídica, es va comentar que poden tenir diverses formes, sobretot accions d’acompanyament i assessorament.

Un altre punt destacat és la cooperació entre tots els sectors. En aquest sentit, es va assenyalar que la presa de decisions compartides augmenta la satisfacció de l’atenció rebuda i també l’adherència a la decisió presa. 

Hi van participar experts de diferents disciplines

Hi van participar experts de diferents disciplines / Arxiu Particular

L’esdeveniment va comptar amb tres taules de debat, en les quals van participar experts de diferents disciplines. La primera taula va tractar sobre les Noves mesures de suport: regulació jurídica actual i, la segona, sobre les Noves figures de suport. Rols actuals. En la tercera taula es va parlar sobre El Document de Voluntats Anticipades (DVA) i la Planificació de Decisions Anticipades (PDA).

Gran interès

La jornada va comptar amb l’assistència de professionals socials i sanitaris, persones afectades i familiars. L’èxit de participació posa de manifest el gran interès que genera el tema.

Imatge de la presentació de la jornada

Imatge de la presentació de la jornada / Arxiu Particular

L’esdeveniment va estar coorganitzat per la Fundació Althaia, la Delegació de Manresa-Catalunya Central del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, el Consell Comarcal del Bages, la Fundació Santa Maria de Comabella, la Fundació Sant Andreu Salut, l’Ajuntament de Manresa, l’Institut Català de la Salut Catalunya Central i la Càtedra de Salut Mental UVic-UCC i Althaia amb la col·laboració del Col·legi d’Advocats de Manresa.