La UPC de Manresa celebra una jornada sobre mineria verda

Els reptes de futur en la restauració d'activitats extractives va ser un dels temes analitzats

Lluís Sanmiquel, professor i investigador de la UPC Manresa i responsable de la jornada

Lluís Sanmiquel, professor i investigador de la UPC Manresa i responsable de la jornada / Arxiu Particular

Redacció

La UPC Manresa va celebrar la 8ena Jornada Tècnica Minera centrada en la mineria verda entesa com aquella ambientalment sostenible i que contempla conservar recursos per a les generacions futures.

Durant la jornada van tenir lloc conferències a càrrec de representants institucionals i professionals del sector. En primer lloc Francesc Xavier Carbonell, Cap del Servei d'Informació, Inspecció i Control Ambiental d'Activitats de la Direcció General de Canvi Climàtic i Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya, va presentar “La restauració d'activitats extractives a Catalunya, reptes de futur”.

A continuació va tenir lloc la conferència anomenada “Residus miners. Transformant un passiu ambiental en desenvolupament sustentable” va anar a càrrec de Ronald Guzman, de WSP.

“Estratègies d'Economia Circular a CMI des de la pedrera a la fabricació de ciment” va ser la tercera i la van impartir José María Ramos Fernández, cap de Mineria i Recursos Naturals de Ciments Molins Industrial; i Daniel Motlló i Rodríguez, Enginyer Tècnic en Química Industrial i cap de Medi Ambient de Ciments Molins Industrial.

“Gestió mediambiental i social d’una fàbrica de ciment en un entorn urbà”, a càrrec de Jaume Ramon i Sala, cap de Mediambient, Pedreres i Relacions amb l'Entorn de Holcim, a Montcada i Reixac, va ser l’última presentació.

Cura pel medi ambient

Aquesta vuitena jornada minera, focalitzada amb el medi ambient en la mineria, va servir també com a tret de sortida de la doble titulació entre el Grau en Enginyeria Ambiental i el Grau en Enginyeria de Recursos Minerals i el seu Reciclatge. Aquest doble grau s’iniciarà el curs vinent acadèmic 2024-2025, fruit de la col·laboració entre l’Escola de Camins de Barcelona i l’Escola Politècnica Superior d’Enginyeria de Manresa.

La jornada, va comptar amb una vuitantena d’inscrits, i va comptar també amb la presència de Pere Palà, director de la UPC Manresa; Marc Aloy, alcalde de Manresa; i Jordi Llorca, vicerector de Recerca de la UPC; que van obrir l’acte; i d’Alfons Porro, president del Gremi d’Àrids de Catalunya; Juan Ignacio Navarro, degà del Col·legi de Tècnics i de Grau en Mines i Energia de Catalunya i Balears i José Antonio García Mendoza, degà del Col·legi d’Enginyers de Mines del Nord-est, que en van fer la cloenda.