L’ExpoBages consolida el lligam amb infants i joves atrets per la tecnologia

L’espai d’innovació TecnoBages, de la plaça Sant Domènec, esdevé cada cop més el gran atractiu de nens i adolescents que gaudeixen i experimenten amb la realitat virtual, simuladors, i jocs interactius

Un nen experimentant amb unes ulleres de realitat virtual, en un dels espais del TecnoBages, ahir

Un nen experimentant amb unes ulleres de realitat virtual, en un dels espais del TecnoBages, ahir / OSCAR BAYONA

Jordi Escudé

La 42a edició de l’ExpoBages, que se celebra aquest cap de setmana a Manresa, constata més que mai l’interès creixent que desperta entre joves i famílies amb nens l’espai dins del certamen dedicat a les noves tecnologies. Després de quatre anys d’existència, el TecnoBages va tornar a omplir ahir la plaça Sant Domènec, on desenvolupa les activitats, i va evidenciar la seva consolidació com a proposta totalment integrada al certamen. «Veiem que té una molt bona resposta per part del públic i hi hem de continuar apostant», assegurava ahir el regidor d’Empresa, Turisme i Coneixement de Manresa, Joan Vila

El TecnoBages és un afegit més a la bona marxa que està tenint fins ara aquesta edició del certamen, tot i el xàfec que divendres a la tarda en va esmorteir l’arrencada. Ahir, passeig i plaça eren ben plens, i Vila en feia un balanç positiu. «Estem contents, perquè hem crescut en nombre d’expositors i això està tenint un retorn amb el públic que ve». Enguany, s’incorporaven una vintena més de parades (fins a 130) i s’ha ampliat cap a un 20 % l’espai firal.

També creix el TecnoBages, enguany amb quatre àmbits a Sant Domènec, on s’ofereix una varietat d’activitats i propostes que tenen la tecnologia com a eix central, amb experiències de realitat virtual, simuladors, jocs interactius, o tallers d’aprenentatge i ciència per a infants.

La plaça s’omplia ahir d’un ambient familiar per acompanyar els més menuts a viure experiències amb un escape room de Gaudire, que proposava trobar un antídot contra un meteorit infectat amb el guiatge d’una tauleta tàctil i la superació de proves mitjançant l’ús de les noves tecnologies. També els més petits podien participar en un taller científic o observar un planetari, participar en un taller de robòtica, o veure un espectacle de màgia també lligat a la nova tecnologia. I en paral·lel, un públic ja més adolescent experimentava amb ulleres de realitat virtual per construir un tetris o una muntanya russa amb peces flotants, jugar a videojocs o amb simuladors diversos, participar en un taller de reparació d’objectes, o descobrir com ha evolucionat Catalunya des de la Revolució Industrial mitjançant la realitat virtual i pantalles interactives des d’un bus del Museu Nacional de la Ciència i la Tecnologia de Catalunya

L’interès per aquestes activitats constata l’èxit que està tenint el TecnoBages «com a tret distintiu a la fira», segons destacava el gerent de la Fundació Turisme i Fires de Manresa, com a organisme coorganitzador de la Fira (amb l’Ajuntament i la Cambra de Comerç), Albert Tulleuda. «Aporta un extra a la fira, i ens està funcionant molt bé», admetia.

Ell mateix explicava que durant la setmana, el TecnoBages ha ofert «propostes divulgatives adreçades a un públic més adult, d’instituts o universitaris, però dissabte i diumenge busquem una part més participativa i familiar, amb ganes de tastar realitats virtuals i de popularitzar la tecnologia». Parla de propostes adreçades especialment a un públic infantil o jove que, alhora, «permet acostar aquests col·lectius a la fira», tenint en compte que sense el TecnoBages, «potser no vindrien o no vindrien tant, i això es fa evident amb la tipologia de persones que veiem a la part més comercial de l’ExpoBages, i la que hi ha a la plaça Sant Domènec».

També en destaca el vessant divulgatiu que es dona al certamen. «Volem que el TecnoBages sigui una eina integral, on hi hagi formació, conferències, ponències, i que també tingui una part estrictament lúdica».

L’ExpoBages també inclou un ampli espai dedicat a l’automoció, situat al llarg del passeig de Pere III, des de la plaça Onze de Setembre i fins a Crist Rei. I entremig dels vehicle i la plaça Sant Domènec, s’ubiquen la resta d’estands amb una oferta variada de productes i de serveis. Avui es podrà visitar des de les 10 del matí i fins al vespre, i es mantindrà l’oferta d’activitats d’ahir.