Aigües Manresa utilitza intel·ligència artificial per analitzar l’estat del clavegueram

El nou sistema pot arribar a detectar i classificar fins a 16 tipus de defectes

Un robot enregistra imatges del clavegueram

Un robot enregistra imatges del clavegueram / Arxiu Particular

Redacció

Aigües Manresa controla l’estat del clavegueram de la ciutat fent servir robots que capten imatges i ara ha fet un pas més utilitzant una plataforma d'intel·ligència artificial per revisar les fotografies i detectar anomalies.

Es diu SEWDEF i és un sistema d’INLOC Robotics, una empresa catalana, que utilitza la intel·ligència artificial per revisar les gravacions que es porten a terme al clavegueram.

Segons Aigües de Manresa, fins fa poc la revisió de les imatges captades pels robots es feia de forma manual, "molt efectiva, però poc eficient" mentre que el nou sistema és més ràpid i objectiu. 

Avançar-se als problemes

La revisió del clavegueram és una de les tasques que porta a terme l'empresa pública pel manteniment i la gestió de la infraestructura. Aquestes revisions permeten identificar defectes i riscos potencials a la xarxa de clavegueram i avançar-se a futurs problemes.  

Amb el nou sistema es poden arribar a detectar i classificar fins a 16 tipus de defectes, a més de rebre una valoració de la condició del tram inspeccionat. Això permet a les empreses explotadores del clavegueram obtenir dades per planificar treballs preventius, de neteja i manteniment, i així evitar danys o trencaments a la xarxa.