Junts i PSC es reparteixen el mapa de barris de Manresa

Totes dues formacions s'imposen a nou sectors de la ciutat, els exconvergents al nord i els socialistes al sud

Una imatge de les votacions de diumenge a Manresa

Una imatge de les votacions de diumenge a Manresa / MIREIA ARSO

Francesc Galindo

Francesc Galindo

El mapa de barris de Manresa després de les eleccions europees de diumenge mostra una ciutat dividida gairebé exactament per la meitat entre Junts i PSC.

Totes dues formacions es van imposar a nou sectors de la ciutat, els exconvergents majoritàriament a la part nord de la capital del Bages i els socialistes al sud.

Junts va guanyar al Passeig i rodalies, a la Plaça Catalunya, al Poble Nou, a la Carretera de Santpedor, a Vic-Remei, a Cots-Guix-Pujada Roja, a la Mion-Puigberenguer, a Farreres-Suanya-Pont Nou i a Viladordis.

Els socialistes van ser els més votats als seus feus tradicionals com Sant Pau, el Xup, la Font dels Capellans i la Balconada i, també, a la Sagrada Família, les Escodines, el Barri Antic, Cal Gravat i Valldaura.

La distribució de Junts majoritàriament al nord de la ciutat i dels socialistes al sud és clara amb excepcions com els nuclis dispersos de Farreres-Suanya-Pont Nou, que ocupen molt territori amb poca població, i de Viladordis.

D’altra banda, si els socialistes haguessin guanyat a Vic-Remei s’haurien imposat a tot el Centre Històric.

El resultat barri a barri de Manresa

El resultat barri a barri de Manresa / REGIÓ7

Dues seguides sense Esquerra

Es confirma que el mapa de resultats per barris a Manresa va perdent colors. El de les eleccions al Parlament de Catalunya de febrer del 2021 repartia l’hegemonia als diferents sectors de la ciutat entre Junts, PSC i Esquerra. El passat mes de maig, entre Junts i el PSC van deixar els republicans sense cap feu. I diumenge va passar el mateix, tot i que es tractava d’uns comicis europeus i no al Parlament de Catalunya.

Si es fa la comparativa amb les anteriors eleccions europees, Esquerra tampoc va aconseguir imposar-se a cap barri de la ciutat el 2019.

Se’ls van repartir entre Junts i el PSC, però d’una forma força diferent que ara. Fa cinc anys, el PSC va ser la força més votada a quatre barris no a nou. Es va imposar als seus feus tradicionals com el Xup, Sant Pau, la Font i la Balconada.

Així que diumenge va afegir a la llista Cal Gravat, la Sagrada Família, les Escodines, el Barri Antic i Valldaura, imposant-se en barris on feia temps que no hi havia una victòria socialista.

Dels nou comicis europeus celebrats fins ara, Junts ha guanyat en nou ocasions i el PSC en dues. Cap de les altres formacions ha obtingut la victòria en els darrers 37 anys.

Esquerra va ser la segona força a les eleccions al Parlament Europeu del 2019 i el PSC ocupava la tercera posició.

Junts va aconseguir 13.592 vots (42%), Esquerra va rebre 7.681 suports (24%) i el PSC, no va arribar a cinc mil, concretament 4.945 (15%).  

Cinc anys més tard, Junts es manté com la força més votada amb 5.852 vots (28%), el PSC passa a ser la segona força amb 5.514 vots (26%) i ERC és la tercera amb 3.812 vots (18%).

A banda de l'intercanvi de posicions entre republicans i socialistes es pot observar com ha disminuït la diferència entre el primer partit i el segon. Mentre que fa cinc anys hi havia sis mil vots de diferència i 18 punts percentuals, diumenge hi va haver tres-cents vots i escaig i un percentatge molt igualat.

Subscriu-te per seguir llegint