Entra en vigor la nova llei de benestar animal: les 8 normes que has de conèixer per evitar una multa

Si no es compleixen les obligacions, els propietaris poden ser sancionats amb multes que van des dels 500 als 20.000 euros

Un gos darrere una reixa

Un gos darrere una reixa / Pixabay

Patricia Martin

La controvertida llei de benestar animal entrarà en vigor aquest divendres. No obstant, com que el Govern central, a l’estar en funcions, no ha pogut aprovar el reglament que desenvolupa alguns preceptes de la norma, no totes les obligacions que comporta entraran en vigor. Aquestes són les noves obligacions que tindran a partir d'ara els amos de mascotes, ja que la norma deixa fora els animals que no pertanyen a l’entorn urbà i als gossos de caça. Si no es compleixen, els propietaris poden ser sancionats amb multes que van des dels 500 als 20.000 euros.

1. Els gossos no podran deixar-se sols

La nova llei estableix que els gossos no podran deixar-se sols més de 24 hores. I la resta de mascotes no podran estar sense supervisió més de tres dies consecutius. A més, la norma prohibeix deixar gossos i gats en «terrasses, balcons, terrats, trasters, soterranis, patis» o a l’interior d’un vehicle.

2.Prohibit deixar un gos a la porta d’una botiga

La llei prohibeix mantenir els animals «lligats o deambulant per espais públics sense la supervisió presencial» del seu cuidador. Per exemple, ja no pot deixar-se el gos lligat a la porta d’un supermercat o una botiga.

3.Curs obligatori per als amos

Una de les obligacions que ha quedat en ‘stand by’ està dirigida als amos de gossos, que una vegada que s’aprovi el reglament que acompanyi la llei (quan hi hagi nou Govern) hauran de fer un curs ‘online’ i gratuït sobre tinença responsable.

4.Assegurança de responsabilitat civil

Un altre dels preceptes que  no entrarà en vigor perquè és necessari un reglament que el reguli és la necessitat de contractar una assegurança de responsabilitat civil que cobreixi els possibles danys materials i personals que pugui provocar un gos. El nou Executiu donarà instruccions sobre com ha de fer-se i quines quanties ha de cobrir. Fins ara aquesta assegurança només era obligatòria per als gossos considerats perillosos, categoria que es manté amb la nova llei, tot i que en un inici es va intentar eliminar.

5.Microxip i esterilització de gats

El que sí que entrarà en vigor aquest divendres és l’obligació d’identificar amb un microxip gossos, gats i fures, per garantir-ne el control i seguretat. Així, si es perden, podran ser localitzats i tornats als amos. Així mateix, caldrà esterilitzar els gats, per evitar-ne la reproducció indiscriminada i el possible posterior abandonament.

6.Les botigues no podran vendre gossos ni gats

Els establiments de mascotes compten amb un termini d’un any per deixar de vendre gossos, gats i fures, que només podran adquirir-se a criadors autoritzats. L’objectiu és evitar compres compulsives que després puguin acabar en l’abandonament dels animals, ja que es deixen en cunetes o protectores uns 300.000 animals a l’any.

7.Prohibit el sacrifici de mascotes

A més d’evitar l’abandonament, un altre dels objectius de la norma és el sacrifici zero. Per això, es prohibeix la mort d’animals de companyia als centres de protecció animal, que ja no podran sacrificar-los per falta d’espai o per motius econòmics. L’eutanàsia només estarà permesa sota criteri veterinari.

8.Quins animals no es podran tenir com a mascotes

La majoria dels animals domèstics podran continuar sent mascotes (gossos, gats, hurons, hàmsters, periquitos, canaris, tortugues), però no podran criar-se a les llars animals perilloses o verinoses, els mamífers silvestres de més de cinc quilos i rèptils (excepte tortugues) de més de dos quilos, com ara serps o iguanes. Tampoc podran utilitzar-se animals domèstics en espectacles públics ni sotmetre’ls a treballs excessius.