Llei del Benestar Animal

10 respostes als dubtes més freqüents sobre la Llei del Benestar Animal

A Manresa, la norma afecta a més de 7.000 animals de companyia censats

L'Organització Col·legial Veterinària critica l'existència de "termes confusos i abstractes" en relació amb la llei i preveu "problemes en la seva aplicació"

Un gat i un gos en una llar

Un gat i un gos en una llar / Pixabay

Alba Díaz

Alba Díaz

Quant de temps puc deixar el gos sol a casa? Puc agafar la baixa si el meu gat està malalt? I què passa amb l'assegurança de responsabilitat civil? N'he de contractar una? L'entrada en vigor de la Llei de Benestar Animal, el passat 29 de setembre, ha generat molts dubtes i confusions entre els propietaris de mascotes domèstiques. A Manresa, la norma afecta els amos de més de 7.000 animals de companyia censats. A continuació, Regió7 dona resposta a les preguntes més freqüents amb relació a la norma:

1.Quan va entrar la llei en vigor?

La llei va entrar en vigor el passat 29 de setembre, és a dir, 6 mesos després de la seva publicació al BOE (29 de març del 2023).

2.Quin és el màxim de temps que un animal pot estar sol a casa?

No es pot deixar sense supervisió a un animal de companyia durant més de tres dies consecutius. En el cas dels gossos, aquest termini no pot ser superior a 24 hores consecutives.

3.Pot viatjar el meu animal de companyia en el transport públic?

La llei afavoreix l'entrada d'animals de companyia en els diferents mitjans de transport. Les navilieres, companyies aèries i operadors ferroviaris han d'adoptar mesures per a facilitar l'accés d'animals de companyia.

4.Quina multa puc rebre si deixo el gos lligat a fora d'un establiment comercial?

L'article 73 dictamina que deixar l'animal lligat o deambulant per un espai públic sense supervisió suposa una infracció lleu, que pot ser sancionada amb una multa d'entre 500 i 10.000 euros.

5.La llei m'obliga a esterilitzar els meus animals de companyia?

En el cas dels gats: sí. Han d'esterilitzar-se abans dels sis mesos d'edat excepte criteri veterinari justificat que ho desaconselli. En cas d'adopció de gossos i fures, l'entitat protectora o centre de protecció públic haurà d'esterilitzar a l'animal abans de l'adopció.

6.He de contractar una assegurança de responsabilitat civil?

L'obligatorietat de contractar una assegurança de responsabilitat civil que cobreixi els possibles danys materials i personals que pugui provocar un gos, quedarà pendent per quan s'aprovi el reglament. També ha quedat en ‘stand by’ el curs ‘online’ i gratuït sobre tinença responsable.

7. Què s'entén per sacrifici 0?

La llei prohibeix el sacrifici d'animals de companyia en els centres de protecció animal i no podran ser sacrificats per falta d'espai o per motius econòmics. Si es permet l'eutanàsia dels animals de companyia, realitzada per un veterinari i sota el seu criteri, en els casos en els quals el benestar de l'animal estigui compromès.

8.Quins animals puc tenir a casa? I quins no?

Els animals que poden ser registrats com a animals de companyia són gossos, gats i fures. També aquells que es crien, reprodueixen i conviuen amb persones i no pertanyen a la fauna salvatge, com és el cas dels animals de granja. Alguns dels animals que estan a la llista de tinença prohibida són els agapornis, cotorres argentines, ossos rentadors, eriçons, porcs vietnamites i tortugues peninsulars. Tenir alguns d'aquests animals estarà multat amb 200.000 euros.

9.He de comunicar la pèrdua de la meva mascota?

Sí. No notificar la pèrdua o robatori d'un animal de companyia es considerarà abandonament i estarà castigat amb 50.000 euros de multa. Si l'abandonament posa en perill la vida de l'animal, pot significar una pena d'un a sis mesos de presó i d'un a tres mesos de treballs en benefici de la comunitat i penes de fins a 24 mesos de presó si l'animal mor.

10.Puc agafar la baixa si la meva mascota està malalta?

Tot i l'entrada en vigor de la llei, l'Estatut dels Treballadors no contempla, ara per ara, els permisos retribuïts per a atendre les urgències d'un animal de companyia.

[object Object]

La normativa no ha estat exempta de polèmica des dels seus plantejaments inicials. Des de l'Organització Col·legial Veterinària (OCV) sempre han mantingut la mateixa postura entorn del text. No existeix concreció, asseguren. Entre les seves crítiques que "no s'ha comptat" amb aquests professionals, que "falta rigor científic" i que hi ha "termes confusos i abstractes". Per això preveuen que "hi haurà problemes en la seva aplicació".