Preparatius de la cimera de Sharm al-Sheikh

El món, cada vegada més exposat a la inseguretat alimentària

Pruebas médicas que determinan el grado de desnutrición de los niños.

Pruebas médicas que determinan el grado de desnutrición de los niños.

Valentina Raffio

La crisi climàtica no només està afectant la salut del planeta: també està agreujant, accelerant i intensificant diverses crisis que afecten directament la salut dels humans. Segons alerta l’últim informe científic ‘The Lancet Countdown’, les sequeres i la falta de recursos hídrics agreugen la inseguretat alimentària global. Les altes temperatures estan augmentant les morts per calor extrema arreu del món. I l’avenç de l’escalfament global, els fenòmens meteorològics extrems i els índexs de pol·lució global estan provocant un augment de malalties infeccioses, així com de patologies cardiovasculars i respiratòries.

Aquest és l’últim missatge d’alerta que llança la comunitat científica a tan sols unes setmanes de l’inici de la Cimera del Clima de Sharm al-Sheikh: la gran trobada diplomàtica sobre les polítiques climàtiques que marcaran el futur del planeta. «El canvi climàtic està impactant greument en la salut de les persones i, tot i així, veiem que els governs i les empreses continuen donant prioritat a una indústria dels combustibles fòssils que agreuja encara més aquestes crisis», destaca Marina Romanello, directora de l’informe i professora de l’University College of London.

«Els governs i les empreses continuen donant prioritat a una indústria dels combustibles fòssils que agreuja encara més aquestes crisis»

— Marina Romanello, directora de l’informe

L’anàlisi, que aquest any arriba a la setena edició, ha sigut elaborada per un centenar d’experts i una cinquantena d’institucions, incloses l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Organització Meteorològica Mundial (OMM). L’anàlisi, publicat aquest dimecres, posa èmfasi en la gravetat del problema i reclama «una acció immediata» per frenar la crisi climàtica i «salvar la vida de milions de persones».

Aquestes són les grans crisis de salut que s’estan amplificant i accelerant amb l’avanç de l’emergència climàtica global, segons l’últim informe de ‘The Lancet Countdown’.