Temperatura del mar

Aigües a gairebé 30 graus: el mar Mediterrani torna a ‘bullir’ amb la calor extrema

Turistes a la platja de Barcelona

Turistes a la platja de Barcelona / EFE

Valentina Raffio

L’avanç de la calor extrema no dona treva ni a terra ni a mar. Aquesta setmana, mentre les estacions meteorològiques terrestres registren temperatures molt per sobre dels 40 ºC en diversos punts d’Europa, les aigües del Mediterrani també han registrat un increment extrem de les temperatures. En els últims dies, segons reflecteixen diversos observatoris, la superfície d’aquest mar ha estat entre tres i cinc graus per sobre del que és normal per a aquesta època de l’any. En alguns punts s’han arribat a fregar els 30 ºC, una de les xifres més altes des que n’hi ha registres.

Fins ara, el que era normal per a aquesta època de l’any era que les aigües del Mediterrani fossin entre els 25 i els 26 ºC de mitjana (és a dir, a la mateixa temperatura que una piscina climatitzada estàndard). Però en els últims anys, a causa de l’avanç de l’escalfament global i l’impacte d’onades de calor cada vegada més intenses i freqüents, els termòmetres marins estan registrant temperatures molt per sobre del que és habitual i cada vegada més onades de calor. Aquesta setmana, sense anar més lluny, s’han fregat els 30 ºC a les costes de Palma de Mallorca, Nàpols i Venècia (Itàlia), Antalya (Turquia) i Pafos (Xipre). A Barcelona, segons els últims registres, el mar ha estat a gairebé 28 ºC.

El Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) corrobora que en aquests moments som entre tres i cinc graus per sobre dels valors habituals per a aquesta època de l’any. Les zones més afectades per la calor extrema marina es concentren, sobretot, al sud d’Espanya i d’Itàlia, àmplies zones del mar Adriàtic i el nord de l’Àfrica. La xarxa de satèl·lits europeus Copernicus confirma, des de les altures, l’impacte d’aquesta onada de calor marí a les aigües del Mediterrani. «L’onada de calor marí està intensificant-se, especialment al voltant de l’estret de Gibraltar», afegeix l’entitat.

Dos anys seguits

L’augment de les temperatures al Mediterrani alerta però no sorprèn. Segons apunten els estudis més exhaustius realitzats fins ara, aquest mar continental destaca des d’ara com un dels punts calents de la crisi climàtica. L’aigua d’aquesta regió s’està escalfant tres vegades més ràpid que els altres oceans del globus. Des de 1980 fins ara, s’estima que la temperatura del Mediterrani ha augmentat 1,1 graus de mitjana. A més, també s’ha observat un augment de la freqüència i la intensitat de les onades de calor marines. «El que abans eren episodis excepcionals s’està convertint, lamentablement, en una nova normalitat», comenten els experts.

Fa anys que la comunitat científica advertia que algun dia, segurament d’aquí diverses dècades, el Mediterrani podia convertir-se en un ‘formiguer’ amb màximes de fins a 30 ºC. Aquesta previsió no només s’ha complert sinó que, a més, s’ha avançat fins als nostres dies. L’any passat, durant l’estiu del 2022, també es van registrar temperatures pròximes als 30 ºC en diverses regions mediterrànies. Ja llavors, els experts van advertir que érem davant «una de les onades de calor marí més intenses i prolongades des que n’hi ha registres». Un any més tard, tal com confirmen els registres, aquest fenomen «sense precedents» ha tornat a repetir-se per segon any seguit.

Si els pronòstics es confirmen, i les temperatures es mantenen a l’alça durant les pròximes setmanes, la calor «extrema i prolongada» que ara mateix pateix el mar Mediterrani podria tenir greus conseqüències en diversos àmbits. Els biòlegs entreveuen possibles episodis de mortalitat massiva</strong> d’espècies i ecosistemes marins cap a finals d’estiu (de la mateixa manera que es va produir fa just un any, quan la calor extrema va deixar paisatges marins totalment ‘calcinats’). Els meteoròlegs, per la seva banda, alerten d’un augment del risc de pluges torrencials més intenses de cara a la pròxima tardor.