Barris i pobles sencers es passen a les plaques

Elx, a Alacant, i Cedillo, a Càceres, exemples d’instal·lació col·lectiva de panells per tenir autonomia energètica i estalviar diners

Panells solars instal·lats a Cedillo, a Càceres, per proveir el poble

Panells solars instal·lats a Cedillo, a Càceres, per proveir el poble / RTVE

Avui dia, hi ha molts usuaris que han decidit fer el pas de manera individual per poder avançar en transició energètica, ajudar en el canvi climàtic i estalviar diners a la factura de la llum, però també hi ha molts pobles o urbanitzacions senceres que decideixen utilitzar l’autoconsum de manera col·lectiva i donar energia a un grup més gran de veïns o, fins i tot, a un municipi sencer.

En el cas d’Elx, a Alacant, que és la segona ciutat amb més instal·lacions fotovoltaiques de la Comunitat Valenciana, 22 famílies s’han unit per instal·lar plaques solars en diversos habitatges de la seva urbanització. «Hi va haver una molt bona experiència d’un client i, arran d’això, va recomanar als seus veïns instal·lar-se plaques», explica Carlos Costa, director de Vendes per a Energia d’Octopus Energy Spain.

Aquest projecte, executat per aquesta empresa, «va tancar l’acord al juliol, es va fer la instal·lació a l’agost i, després del procés en què es legalitza, que és d’una o dues setmanes, els clients van poder gaudir del seu consum solar al setembre», diu Costa.

Gràcies a aquestes plaques, els veïns d’aquesta urbanització podran arribar a tenir fins i tot «factures zero», afirma el representant de la companyia, perquè funcionen a través d’un sistema conegut com a «cartera energètica» que permet als usuaris acumular l’energia que generen de més i no consumeixin. Per això, «si hi ha mesos que produeixes més del que consumeixes, aquest crèdit es pot passar al mes següent i es va generant una bossa», afegeix Costa.

Instal·lació de plaques solars en un edifici de pisos de Barcelona

Instal·lació de plaques solars en un edifici de pisos de Barcelona / EL PERIÓDICO

Un altre projecte d’aquestes característiques ha estat el que es va posar en marxa a Cedillo, a Càceres, a principis del 2022 i amb el qual s’han instal·lat plaques solars als edificis públics, i també en algun terreny, del municipi per aconseguir implantar l’autoconsum per a tots els veïns. Gràcies a aquesta iniciativa, ha aconseguit convertir-se en el primer poble solar d’Espanya.

Iberdrola, empresa promotora del projecte, va organitzar una jornada amb els veïns el mes de febrer passat per explicar-los, amb caràcter divulgatiu, el significat d’una comunitat energètica i els beneficis de pertànyer-hi. La primera tanda d’inscripció va començar aquell mateix dia amb 120 veïns adherits a la iniciativa i va finalitzar l’1 de març amb 305 ciutadans units en total al projecte. Això suposa dos terços dels 450 habitants d’aquesta població.

Aquesta iniciativa té com a objectiu que els habitants del municipi «puguin viure de l’autoconsum», explica Estela Holgado, presidenta de l’Associació Poble Solar. Això s’ha traduït en un estalvi del 50% de l’electricitat consumida, especifica Holgado. A més, tothom que ho desitgi podrà sumar-se a aquest projecte amb la condició d’estar empadronat i viure al poble.

No són, no obstant això, els únics casos, perquè cada vegada hi ha més localitats a Espanya que opten per les plaques com a manera de reduir la factura i, en algun cas, fins i tot suprimir-les completament per tenir total independència energètica.