Consum insostenible d’energia

Segons els resultats de l’estudi publicat aquest mateix any per la Universitat de les Nacions Unides, durant el període 2020-2021 la xarxa mundial de mineria de Bitcoin va consumir 173,42 terawatts hora d’electricitat. Això significa que si Bitcoin fos un país, el seu consum d’energia hauria ocupat el lloc 27 al món, davant d’un país com el Pakistan, amb una població de més de 230 milions de persones.

La petjada de carboni resultant va ser equivalent a la de cremar 84.000 milions de lliures de carbó o fer funcionar 190 centrals elèctriques de gas natural. Per poder compensar aquesta petjada caldria plantar 3.900 milions d’arbres, que cobririen una superfície gairebé igual a la dels Països Baixos, Suïssa o Dinamarca o el 7% de la selva amazònica.

Els científics de l’ONU destaquen que la mineria de Bitcoin depèn en gran manera de fonts d’energia fòssils, i el carbó representa el 45% del mix de subministrament energètic de Bitcoin, seguit del gas natural (21%). L’energia hidroelèctrica, una font d’energia renovable amb importants repercussions sobre l’aigua i el medi ambient, és la font d’energia renovable més important de la xarxa de mineria de Bitcoin, ja que satisfà el 16% de la seva demanda d’electricitat.

La Xina, amb diferència, és la nació minera més gran de Bitcoin. Per compensar les emissions de carboni de les operacions de mineria de Bitcoin de la Xina, intensives en carbó, el 2021-2022, s’haurien de plantar uns 2.000 milions d’arbres, que cobririen una superfície equivalent a la suma de Portugal i Irlanda.