adeu al carbó: tanca la central més ‘bruta’ del país

El carbó, que és el combustible fòssil més contaminant de tots i l’erradicació dels quals és la prioritat de les polítiques climàtiques, està pràcticament desaparegut a Espanya i ocupa ja un lloc marginal en la generació d’energia. L’última central tèrmica basada en el carbó que ha estat desconnectada definitivament és la d’As Pontes, situada a la Corunya i propietat d’Endesa. Fa només uns dies l’empresa va confirmar que ha desenganxat la central de la xarxa elèctrica, després de romandre en funcionament des de l’any 1976.

Es tracta d’un gest molt emblemàtic de cara a la descarbonització del país, ja que aquesta central, dins del rànquing de les quals més CO2 emeten a l’atmosfera, ocupava el primer lloc d’Espanya i el número 17 en tota Europa, segons un informe de la Comissió Europea fet públic en 2019. El seu tancament definitiu constitueix, doncs, un alleujament considerable que sens dubte es reflectirà en els índexs d’emissions anuals a l’atmosfera.

Després del seu tancament, les instal·lacions seran desmantellades i l’espai que ocupen serà dedicat a la generació d’energies renovables, d’acord amb els plans del Govern.

En l’actualitat, ja només romanen connectats a la xarxa elèctrica espanyola 2 GW de carbó, amb el que aquesta tecnologia contaminant ocupa el desè lloc en el ránking espanyol per potència instal·lada, segons informa El Periódico de l’Energia. És a dir, molts graons per sota del lloc que ocupava fa pocs anys encara. I és que en menys de 4 anys Espanya ha apagat més de 7.500 MW de carbó del seu sistema elèctric.

Després de la desconnexió d’As Pontes, ja només la companyia EDP opera amb carbó en la Península Ibèrica, si bé Endesa encara compta amb la central d’és Murterar, a l’illa de Mallorca, amb 260 MW.

En total, només queden tres centrals tèrmiques en la Península que continuen funcionant amb carbó, si bé està previst que en breu no quedi cap, perquè està prevista la seva ràpida reconversió per a la generació d’energies netes.

L’empresa EDP té previst transformar radicalment les centrals tèrmiques de Aboño, Soto de Ribera (totes dues a Astúries) i Els Barris (Cadis) per a convertir-se en instal·lacions d’hidrogen verd, segons afegeix el mateix portal.