‘Mob wife’ versus ‘coquette’

El que ara es porta no és passar desapercebuda. Hi ha dos equips enfrontats: l’estètica ‘dona de la màfia’, amb els abrics de pèl, estampats felins i glamur intens, contra l’exaltació de la hiperfeminitat a través de vestits ‘baby doll’, ballarines i molts llaços. Tu tries.

Laura Estirado

Tot i que els estils coquette i la mob wife, que, traduït, vindria a ser "dona de la màfia o capitost", són oposats –dolçor i finor, i romanticisme al màxim; enfront rotunditat i glamur intens i excessiu–, comparteixen les ganes de cridar l’atenció en la manera de vestir. El duel està servit, així que ara els disseccionarem.

‘Mob wife’

Ens remuntem a la cultura italoamericana a Nova York i Nova Jersey, a les dones dels grans noms de mafiosos recreats a la pantalla, com Carmela Soprano (Edie Falco) a Los Soprano, Ginger McKenna (Sharon Stone) a Casino, Karen Hill a Un dels nostres o Patrizia Reggiani (Lady Gaga) a La casa Gucci. Tot apunta que la tendència va arribar amb el redescobriment de la generació Z de la sèrie d’HBO Los Soprano, ja que aquest any, pel seu 25è aniversari, se n’ha ofert una versió resumida, amb vídeos de 25 segons. Es creu que la primera a treure aquest concepte va ser la usuària de TikTok Sarah Acuri, per la seva ascendència italoamericana. Les celebritats i models que s’han apuntat a l’estil capitost són Dua Lipa, Kendall i Kylie Jenner, Jennifer Lopez i Hailey Bieber, entre d’altres.

Aquí es tracta d’apostar al més és més, al luxe sorollós. I, tot i que les peces tenen un paper important, l’actitud ho és tot. Presenta una dona empoderada, amb una personalitat forta, resolta i resilient. Característiques positives, si bé l’estètica també ha rebut crítiques, per començar pels que creuen que és als antípodes de l’elegància, i veuen l’estètica vulgar i de mal gust.

Per recrear-lo, el look ha de transmetre opulència. Abrics de pèl o pell sintètics (i de cara a la primavera, accessoris que portin pèl), botes de cuir, joies grosses i daurades, i peces amb estampat de lleopard. Millor cabells llargs i cardatge perquè tinguin volum, i el maquillatge, excessiu eyeliner i llavis vermells (a joc amb la manicura, en el mateix to, i ¡quilomètrica!). Es remata tot amb bolso i ulleres, de firma i amb logo ben visible.

‘Coquette’

Tot i que algú pugui pensar que aquest estil l’han inventat la cantant Lana del Rey i la socialité Kim Kardashian, amigues i col·laboradores en la campanya de Santt Valentí de la marca de llenceria Skims, de la segona, en la qual la reina de les noies tristes ha posat sensual amb peces en tons roses, textures suaus i adornades amb encaixos i llaços, molts llaços, en veritat, l’estil coquette (coqueta) torna cíclicament per exaltar l’estètica més hiperfemenina i refinada, barrejant romanticisme amb un toc d’excentricitat. Un dels referents clàssics és la novel·la Lolita, de Vladímir Nabokov, i molt després la pel·lícula Maria Antonieta, de Sofia Coppola, el 2006, així com moltes heroïnes cursis pròpies del manga.

A més de l’esmentada Lana del Rey, hi ha més famoses en aquesta línia, com Taylor Swift, molt fan de cotilles, colors rosa, melena solta i flors; la cantant, actriu i model Jennie Kim, membre de la banda femenina de K-Pop Blackpink, que sol vestir amb tons rosa, encaixos i maquillatge subtil; l’estrella pop Ariana Grande; l’actriu Elle Fanning; amant dels vestits florits, tons pastel i el maquillatge subtil, i l’estrella d’Euphoria Sydney Sweeney, que acostuma a anar de rosa pàl·lid i amb estil nimfa.

Aquests looks romàntics, i una mica recarregats, no només inspiren en sèries d’època com Los Bridgerton (en aquest cas la regència), sinó que a la passarel·la els acabem de veure a la desfilada d’Alta Costura de Chanel, en la qual Virginie Viard (directora creativa de la maison) ha presentat unes propostes dolces i femenines. Es pot resumir en els llaços (de totes les mides, fins i tot en les camises que ven ara Zara amb ornaments de llaços negres estrets). A més de portar-los als cabells, arracades, ungles i peces, també regnen els volants, els tons pastel, els mitjons calats, els colls de nadó i els collarets de perles.

Per recrear-lo, els colors de moda el 2024: el rosa empolsat, el blau nadó i el peach fuzz, el préssec clar, tot i que no s’exclouen el negre i el vermell. Tant a les parts de dalt com a les de baix, cal buscar els teixits delicats, com el setí, el tul i l’encaix. La peça per excel·lència són els vestits, a poder ser de tall baby doll, i cal apostar pels que incloguin mànigues de fanal i tinguin estampats de flors. Per als peus, l’elecció perfecta són les ballarines, o les mary jane, o amb taló de gateta (és de 10 que es vegin els mitjons curts calats). Com a extres, guants, colls nadó i collarets de perles amb moltes voltes.