ERC venç però recula al Moianès

El PSC dobla resultats i trepitja els talons als republicans, mentre que la dreta del PP i Vox suma el 10% dels vots

Una urna

Una urna / Oscar Bayona

Jordi Escudé

Jordi Escudé

ERC va revalidar ahir la victòria que ja va obtenir a les eleccions generals de fa quatre anys al Moianès, però aquesta vegada ho ha fet amb uns resultats molt ajustats, i gairebé frec a frec amb el PSC, que ha més que doblat els vots que tenia, i també de Junts, que els trepitja els talons com a tercera força a la comarca. 

En aquests comicis, els republicans han aglutinat gairebé una quarta part dels vots (el 24,53%), però amb un retrocés considerable respecte als del 2019, en què van superar el 33% dels vots. El PSC, en canvi, ha passat del 9,5% al 22,7% dels vots, que tanmateix no han estat suficients per assolir la victòria, malgrat fer un gran salt i passar de ser quarta força a segona. Ha superat Junts, que ha reculat lleugerament, i la CUP, que ha perdut la meitat dels vots.

La capital, Moià, marca l’esquema que es reprodueix en el conjunt de la comarca, també amb una victòria d’ERC, que perd onze punts percentuals, i amb un PSC a l’alça que s’ha quedat a tan sols 48 vots dels republicans. A banda de Moià, ERC ha estat la primera força a Castellcir, l’Estany i Santa Maria d’Oló, mentre que Junts s’ha imposat a Calders, Collsuspina, Granera i Monistrol de Calders. El PSC sols s’ha imposat a Castellterçol i Sant Quirze Safaja, però ha millorat resultats arreu, i això l’ha convertit en segona força en el conjunt de la comarca.

PP i Vox, a la cua

La dreta de PP i Vox ha punxat al Moianès, tot i que han crescut respecte de fa quatre anys, en el cas dels populars amb el doble devots. Tanmateix, entre les dues formacions sumen el 10% del suport, i tan sols el PDeCAT ha quedat darrere seu, amb un 1,23% dels vots. El PP, amb un 5,61%, i Vox, amb un 4,38%, han quedat per sota de la CUP (7,14%9 i de Sumar (11,5%), que gairebé ha doblat els resultats que havia obtingut ara fa quatre anys. 

Tot i els resultats discrets que PP i Vox han obtingut al Moianès en aquests comicis, hi ha diferències considerables segons els municipis. El PP, per exemple, ha superat l’11% dels vots a Sant Quirze, mentre que no n’ha obtingut cap a Granera. On Vox ha obtingut més bons resultats és a Castellcir.