Moianès pel Decreixement fa una caminada reivindicativa a on es projecta un camp solar

La sortida es farà fins a la zona del Prat, on es planteja una instal·lació de 6,6 hectàrees

Parada informativa de la plataforma al mercat de Moià, on es fa recollida de firmes

Parada informativa de la plataforma al mercat de Moià, on es fa recollida de firmes / EL FANAL

David Bricollé

David Bricollé

La plataforma d'entitats Moianès pel Decreixement, integrat per diferents col·lectius de caire ecologista i social, han organitzat per a aquest diumenge, 8 d’octubre, una caminada per donar a conèixer l’espai natural on una empresa proposa ubicar un dels tres parcs solars que hi ha sobre la taula a la comarca, en aquest cas el del Prat, a Moià. Unes instal·lacions a les quals s’oposen, perquè consideren que cal fomentar altres vies per avançar en el camp de les energies netes. S’ha convocat els participants a 2/4 d’11 del matí al mercat setmanal de Moià, des d’on es marxarà a peu cap al Prat, i allà es farà una explicació i una petita performance.

Aquesta activitat s’emmarca en el fet que col·lectius ecologistes del Moianès han posat en marxa una campanya ciutadana per frenar el que qualifiquen de «macroprojectes de renovables» que s’estan tramitant a la comarca, i que ara mateix es concreten en tres propostes que sumarien una superfície de prop de 65 hectàrees de terreny (l’equivalent a 65 camps de futbol). L’entitat El Fanal és la que lidera aquesta iniciativa, per a la qual porta a terme una recollida de firmes per reclamar l’aturada dels projectes amb una parada al mercat setmanal en què informa de la situació. Argumenta que l’aposta passa per les comunitats energètiques i les iniciatives d’autoconsum, i per seguir «el que estableix la Llei de canvi climàtic», que estableix que «les renovables s’han de desenvolupar aprofitant espais ja alterats per l’activitat humana».

Dels tres projectes de camps solars que hi ha sobre la taula, els dos de més envergadura es plantegen a Calders (dels quals ja ha informat Regió7), i el tercer a Moià. En concret, els dos primers són el del Canadell (22,8 hectàrees) i el del Pla de les Quingles (35,9 ha), i el tercer al sector del Prat, la zona que es visitarà diumenge, de 6,6 hectàrees de superfície.

L’entitat ecologista argumenta que darrere dels macroprojectes de renovables hi ha grans empreses i que «no és el bé comú el que els mou, sinó exclusivament la defensa del monopoli econòmic». En aquest sentit, exposa que «l’alternativa és una transició energètica descentralitzada i en mans de la ciutadania en forma de comunitats energètiques, en front dels oligopolis que continuaran imposant els preus que els donin majors beneficis». El Fanal subratlla que a la comarca ja es treballa en aquest camí de la transició energètica a través de la cooperativa Moianès Sostenible, i afirma que «l’autoconsum d’energia als habitatges i empreses del Moianès generarà molts més llocs de treball locals que els grans parcs solars». A més, exposa que les teulades del Moianès podrien generar «entre 1,67 i 2,10 vegades el consum actual d’electricitat», i que en aquests moments només hi ha el 7,3% de les instal·lacions potencials.