L’Ajuntament de Moià demanarà una pròrroga per no perdre la subvenció de Can Comadran

Les obres de rehabilitació de l’antiga tèxtil han quedat desertes i perilla un ajut d’1,4 milions d’euros

La fàbrica tèxtil de Can Comadran va tancar l'activitat el 1978

La fàbrica tèxtil de Can Comadran va tancar l'activitat el 1978 / AJUNTAMENT DE MOIÀ

Queralt Casals

Queralt Casals

El projecte per convertir l’antiga fàbrica tèxtil de Can Comadran de Moià en un edifici multifuncional, que es va aprovar a principi de novembre, ha topat amb un escull. La licitació del contracte d’obres per a la rehabilitació de l’històric element patrimonial ha quedat deserta perquè no s’hi ha presentat cap empresa perquè, segons el consistori, veien «massa just» poder complir el termini d’execució, que tenia com a data límit el 30 de setembre del 2024. Ara, el consistori intentarà demanar una pròrroga per no perdre la subvenció d’1,4 milions d’euros dels fons europeus Next Generation, amb la qual es finançava bona part del projecte.

El ple de l’Ajuntament de Moià ha declarat aquesta setmana deserta la licitació del contracte d’obres per a la rehabilitació de Can Comadran perquè no s’ha presentat cap oferta en el termini d’exposició pública. Segons va explicar l’alcalde de Moià, Dionís Guiteras, durant la sessió plenària, tot i que hi va haver empreses interessades en el projecte, finalment no se’n va presentar cap perquè consideraven «que el temps per executar els treballs era massa just». 

Davant d’això, i per intentar salvar la subvenció atorgada pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, el consistori està fent les gestions pertinents per demanar «si es pot concedir una pròrroga, ja que el Ministeri tenia 3 mesos per resoldre i finalment va trigar pràcticament 6 mesos, però, en canvi, la data final per poder certificar l’obra, el 30 de setembre del 2024, no es va allargar», va assegurar Guiteras que va explicar també que és un fet que s’ha donat en altres municipis.

Els grups de l’oposició van lamentar que no s’hagi presentat cap empresa i perilli la subvenció per rehabilitar Can Comadran i es van abstenir en la votació per declarar desert el concurs. Per la seva banda, la portaveu de Junts, Maria Tarter, va fer notar que «és veritat que el Ministeri va resoldre 3 mesos tard, però nosaltres com a Ajuntament vam tardar 10 mesos a aprovar el projecte definitivament». Així i tot, va assegurar que el consistori tindrà «tot el suport del grup de Junts, tant aquí com a la resta de les administracions, perquè Moià no perdi aquesta subvenció». 

L’Ajuntament de Moià va aprovar el novembre passat el projecte perquè l’antiga fàbrica tèxtil de Can Comadran recuperi la funció de dinamització social i econòmica que va tenir amb la creació d’un nou edifici multifuncional amb espais per a la formació i l’emprenedoria. El projecte, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea (Next Generation) i el Pla d'Impuls per Rehabilitació d'edificis públics locals (PIREP), es va obrir a licitació fa poc més d’un mes amb un pressupost de 3,4 milions d’euros i un termini d’execució d’11 mesos.

El projecte de rehabilitació de Can Comadran, que preveu preservar elements patrimonials històrics com la icònica xemeneia, contempla intervenir en una superfície de 2.267 metres quadrats i preservar elements patrimonials històrics com la caldera, els motors i la xemeneia. Actualment, el complex, que va tancar el 1978, està situat en una zona residencial on es concentren diferents equipaments municipals lúdics i esportius. Segons apunta el projecte, el nou equipament està pensat per «fomentar la formació, l’emprenedoria i la dinamització social al nucli urbà de Moià».

Subscriu-te per seguir llegint