Cadireta de seguretat i abric, la pitjor combinació en el cotxe!

Posar el nen amb l'abric a la cadireta pot dur-lo a la mort, en cas de patir un accident de trànsit

Potser ho estàs fent malament: abric i cadireta no són la millor combinació

Potser ho estàs fent malament: abric i cadireta no són la millor combinació / freepik

Marina Baranova

Dur els nens al cotxe és una tasca molt curosa, perquè hem de vigilar en posar bé la cadireta, lligar-los correctament i controlar-los mentre conduïm. Així doncs, la tasca no és gens senzilla. Amb el fred, és normal que vulguem aconseguir una temperatura òptima perquè estiguin ben protegits i no es refredin. Les mesures al volant canvien i anem més a poc a poc, prenem una distància extra de seguretat... Però, sabies que dur-los amb l'abric lligat a la cadireta és molt perillós? Amb el simple gest de treure'ls l'abric, pots evitar un mal major en cas de patir un accident de trànsit.

En cas de produir-se una col·lisió, no servirà de res prémer l'arnès de la cadireta, ja que l'abric crearà una barrera fictícia que farà que la subjecció quedi solta, deixant l'espai suficient perquè el nen surti disparat a una velocitat de 50 quilòmetres per hora. Per demostrar-ho, al llarg del temps s'han fet diferents proves i simulacions amb nens. En una es va demostrar que un nen amb un abric tou i assegut sobre una cadireta de cotxe amb arnesos de seguretat, té un 80% més de possibilitats de sortir acomiadat del cotxe davant d'una frenada brusca.

És clar que no té les mateixes conseqüències un accident frontal que un impacte lateral o una col·lisió a la part del darrere del vehicle. En cas de patir un impacte frontal, si el nen viatja de cara a la direcció de la marxa, la inèrcia serà molt més forta, de manera que els cinturons hauran d'exercir la màxima subjecció del cos del nen.

D'altra banda, si en el moment de l'impacte els cinturons no estan prou tensos per culpa de l'abric, és molt probable que el tòrax del nen s'escorri entre ells produint una flexió del cos cap endavant, fet que suposa un moviment molt violent, nociu i perillós per a la columna i el coll del petit.

Per acabar, el gruix de l'abric és un altre factor molt important. Tingues en compte que la perillositat de portar el nen amb abric al cotxe resideix en el fet que aquesta peça de roba genera un volum fals sobre el seu tòrax, de manera que en col·locar el cinturó, no recull el cos del petit com hauria de fer-ho, provocant que quedi solt i augmentant la gravetat en cas de patir un accident de trànsit.

Has d'asseure els nens sense abric

El millor que pots fer per garantir la seguretat dels més petits de la casa és asseure'ls al sistema de retenció infantil sense l'abric. Assegureu-vos d'ancorar correctament els cinturons, evitant folgances, perquè els seus cossos quedin ben ajustats a la cadireta i viatgin amb la màxima seguretat possible.

La perillositat de lligar els nens amb l'abric

La perillositat de lligar els nens amb l'abric / freepik

El millor és portar els nens sense abric a la cadireta del cotxe

Si fa molt de fred, pots optar per posar-los l'abric per sobre o, fins i tot, portar al cotxe una manta per tapar-los. Per acabar, recorda que has d'instal·lar sempre el sistema de retenció infantil seguint les instruccions del fabricant, que has de revisar periòdicament la instal·lació de l'SRI per verificar que el seu ancoratge és correcte, i que els nadons han de viatjar fins a complir l'any i mig (com a mínim) en posició contra la marxa.