Les precaucions a tenir en compte a l'hora d'entrar en un túnel, segons la DGT

I en cas d'avaria, descobreix com actuar

Aquests són els consells de la DGT a l'hora de passar per un túnel

Aquests són els consells de la DGT a l'hora de passar per un túnel / onlyyouqj

Fernando Álvarez

A l'hora de passar per un túnel i més si és llarg, hem de conèixer un seguit de recomanacions, per tal de conduir amb més seguretat. I és que, tot i que els túnels d'avui en dia consten d'un ampli ventall de prevencions i recursos en casos d'emergència, és important conèixer què fer davant certs problemes dins un túnel. En aquest article la DGT ens farà un seguit de recomanacions per conduir de forma segura a l'hora de passar per un túnel.

La seguretat actual als túnels: dispositius de detecció i extinció d'incendis, portes i espais d'emergència, etc.

Avaries en un túnel

Ho creguis o no, les avaries als túnels són força comunes i es poden produir en qualsevol moment. Com que es tracta d'una situació especial, has de seguir una sèrie de recomanacions per no córrer cap risc si has patit una avaria dins d'un túnel.

En primer lloc, tracta de mantenir la calma i, si és possible, porta el teu vehicle fins al final del túnel o aparta'l de la circulació tot el que puguis. Has d'encendre els llums d'emergència perquè la resta de conductors sàpiguen que alguna cosa no va com deuria i et puguin veure amb claredat.

En sortir del cotxe has de portar sempre posada una armilla reflectora, sobretot mentre col·loques els triangles d'emergència o la llum V-16. Un cop col·locats dirigeix-te al refugi més proper que vegis dins del túnel o camina pel voral fins a l'exterior per poder trucar a la grua o als serveis d'emergències.

6 consells de la DGT

A més de les recomanacions que t'hem donat, hi ha altres consells de la DGT perquè condueixis segur als túnels. 

  • Para atenció abans d'entrar: Mai no has d'entrar en un túnel si hi ha un semàfor en vermell a la seva entrada, però en general, tampoc ho has de fer quan observis que el trànsit està aturat al seu interior. Evita entrar a velocitats superiors a les permeses, ja que el contrast de llum entre l'exterior i l'interior pot fer que no vegis el vehicle del davant i hi xoquis.
  • Precaució a l'hora de frenar: L'asfalt als túnels sol tenir una pitjor agafada que la de les vies exteriors, per la qual cosa podries trigar més a frenar el teu vehicle en una situació d'emergència o notar, fins i tot, que les rodes patinen si trepitges el pedal bruscament.
  • Bon ús de llums i ulleres: Abans d'entrar a un túnel, és fonamental encendre els llums que correspongui per molt curt que sigui el túnel. Si portes ulleres de sol, treu-te-les en entrar i posa-te-les en sortir, per evitar enlluernaments.
  • Circulació detinguda: Si la circulació comença a aturar-se a l'interior del túnel, has de deixar una distància prudencial respecte al cotxe que et precedeix i posar els llums d'emergència per advertir aquells que venen darrere.
  • Augmenta la distància de seguretat: Mantingues una distància de seguretat amb el vehicle que et precedeix d'almenys 100 metres (o un interval de 4 segons). Si és un vehicle de més de 3.500 kg, deixa una separació de 150 metres (6 segons).
Precaució dins els túnels

Precaució dins els túnels / @ ASphotofamily

  • L'efecte pantalla: Quan surts del túnel, es pot produir l'anomenat “efecte pantalla”, on el vehicle es veu desplaçat lateralment pel vent quan surt d'un túnel o avança un vehicle de grans superfícies. Per això, cal sortir del túnel agafant amb força el volant i girant lleugerament les rodes cap al lloc del qual bufi el vent per pal·liar-ne l'efecte.