'Mercuri retrògrad', 'pel cul', 'NPC': 5 termes per a entendre la generació Z en el sopar de Nadal

Joves amb els seus smartphones

Joves amb els seus smartphones / arxiu

Redacció

El llenguatge evoluciona constantment i, lluny de ser una anomalia, és perfectament normal veure com cada generació compta amb el seu propi ventall d'expressions, termes i referències per a comunicar-se amb el seu entorn. Els joves de la generació Z (és a dir, els nascuts a la fi dels anys 90 o a principis dels 2000) parlen amb naturalitat de "servir cony", "manifestar" alguna cosa a l'univers o de sentir-se ignorat "com un NPC". Això sí, aquestes expressions estan molt arrelades en la cultura d'internet i no han de ser interpretades de manera literal.

Aquestes són 5 expressions per a entendre als més joves en el sopar de Nadal:

Servir cony: expressió utilitzada per a definir a una persona o acció com atrevida, audaç o extravagant. Aquest terme, utilitzat sempre de manera positiva, s'utilitza per a assenyalar que algú ha realitzat una acció molt transgressora que va contra les normes socialment establertes. També s'utilitza per a assenyalar la valentia i el coratge d'una acció. Una altra manera d'expressar aquest concepte és a través de la paraula 'cunty'. (Exemple: la teva concursant favorita de OT fa una actuació estel·lar i tu, per a lloar-la, publiques un tuit dient que ‘ha servit cony’).

NPC: terme del món dels videojocs utilitzat per a definir els "personatges no jugables" ("Senar Playable Character"). S'utilitza per a referir-se a persones aparentment insignificants, que manquen de pensament independent o que segueixen cegament les opinions predominants. El seu ús és pejoratiu, ja que es refereix a una persona que actua com un personatge programat sense una opinió pròpia. (Exemple: tota la teva família està parlant d'un tema que no t'interessa en el sopar de Nadal i el teu et sents com un NPC perquè sents que estàs de farciment i no pots interactuar amb ningú)

Manifestar: expressió utilitzada per a expressar els teus desitjos que es compleixi alguna cosa. Aquest terme fa referència a la creença popular que l'univers pot escoltar els nostres pensaments i actuar en conseqüència per a fer realitat els nostres anhels (Exemple: manifest que l'any que ve em vagi tot bé, que no pugi més el preu del lloguer i que aconsegueixi entrades per al concert de Karol G).

Pel cul: frase utilitzada de manera metafòrica per a mostrar el teu grat extrem per alguna cosa, sobretot utilitzat en el cas d'aliments. També s'utilitza per a expressar un fervent desig per alguna cosa que anheles. (Exemple: la teva àvia prepara un pastís nadalenc deliciós i el teu en veure'l dius 'buah, pel cul'. O et ve de gust molt prendre un gelat de xocolata, li ho comentes al teu amic i li dius, per a emfatitzar les teves ganes, ‘me'l ficava d'una pel cul’).

Mercuri retrògrad: terme utilitzat per a referir-se a un fenomen astrològic en el qual, des de la perspectiva de la Terra, el planeta Mercuri sembla moure's en direcció oposada al seu curs normal. Aquest terme també s'utilitza de manera irònica (o no tant) per a justificar la mala sort i les dissorts que ocorren durant els dies o setmanes que ocorre aquest fenomen. (Exemple: t'ha caigut un plat, has perdut l'autobús i li has tornat a enviar un missatge al teu ex, i per a justificar-te li tires la culpa a mercuri retrògrad).