Mor Anna Rotllan, impulsora de la Francophonie a Manresa

La cerimònia serà el dilluns a les 10 del matí a Crist Rei

Va ser catedràtica de francès de l'Institut Lluís de Peguera i copresidenta de l'Associació de Professors de Francès de Catalunya

Anna Rotllan en una imatge d'arxiu al Kursaal

Anna Rotllan en una imatge d'arxiu al Kursaal / Arxiu/ Adrià Rodríguez

Helena Carbonell

Helena Carbonell

Ha mort Anna Rotllan als 74 anys, impulsora de la festa de la Francophonie a Manresa, una jornada dedicada a la llengua i cultura franceses. També era catedràtica de francès de l'Institut Lluís de Peguera i copresidenta de l'Associació de Professors de Francès de Catalunya. Al 2014 va ser reconeguda amb la medalla de cavaller de la Palme Académique, una distinció que li va ser entregada pel seu currículum acadèmic i la defensa aferrissada de la llengua.

La cerimònia de comiat tindrà lloc demà passat, dilluns 24 de juliol a les 10 del matí a la parròquia de Crist Rei. La vetlla començarà demà, diumenge 23 de juliol, a 2/4 d'11 del matí a la sala 4 de l'oratori del tanatori Mèmora de Manresa.

El 2020, Rotllan va ser reconeguda amb el premi Séquia en la seva categoria individual per la seva "tenacitat i constància en l'impuls de la festa de la Francophonie a Manresa des de fa 20 anys, per l'amplitud d'horitzons i l'actitud emprenedora que la va dur a fer créixer la festa amb propostes ambicioses i contribuint a dinamitzar culturalment la ciutat i a projectar-ne el nom en l'àmbit internacional" i per la seva visió comunitària en la defensa del batxillerat nocturn com una eina de promoció personal i de segona oportunitat acadèmica.

La directora de l'institut Lluís de Peguera fins al 2019, Assumpta Pla, recorda Rotllan com una "gran defensora del batxillerat nocturn". La seva trajectòria al centre va començar el 1976 com a professora de francès. Des del 1985 fins que es va jubilar el 2015 Anna Rotllan va ser la Cap d'Estudis del batxillerat nocturn. El 1993 es va fer catedràtica de francès. L'actual director de l'institut, Ignasi Cebrian, assegura que va ser "una professora molt estimada al centre, tant pels alumnes com pels companys".

En una entrevista concedida a Regió7 l'any 2014 Rotllan confessava que la seva afició pel francès i el batxillerat nocturn li va venir donada pel seu pare, que va ser el primer professor de francès del nocturn al Peguera. La continuitat d'aquest batxillerat va perillar el 2008, quan el govern d'aleshores va decidir retallar-ne l'oferta. Finalment, es va acordar la permanència del nocturn a l'institut Peguera gràcies a la pressió que van fer alumnes i professors amb manifestacions, a les quals Rotllan va participar.

L'anterior regidora de cultura, Anna Crespo, va mantenir una relació molt estreta amb Anna Rotllan perquè va ser "el cor i l'ànima de la festa de la francofonia a Manresa". Crespo recorda que va ser una dona "que sabia anar a buscar complicitats a molts llocs" i que "coneixia molt bé els entorns institucionals". Té molt clar que "tot el mèrit de la Francophonie era seu" apunta que "hi havia persones que l'ajudaven, però ella se n'encarregava de tot".