Mor Federico Martín Bahamontes, el primer espanyol a guanyar un Tour de França, als 95 anys

Va ser la primera gran estrella del ciclisme a Espanya

L'excliclista, en una imatge d'arxiu

L'excliclista, en una imatge d'arxiu / EP

Europa Press

El toledà Federico Martín Bahamontes ha mort aquest dimarts als 95 anys, tal com ha confirmat l'alcalde de Toledo, Carlos Velázquez, a les seves xarxes socials, segons recull Europa Press. Anomenat 'L'Àguila de Toledo', ha estat un dels set ciclistes espanyols que han aconseguit alçar-se amb el mallot groc del Tour de França al llarg de la història de la competició gala.

Bahamontes va ser el primer ciclista espanyol a aconseguir el mallot groc en una edició, la del 1959, en què, a més, va aconseguir en sis ocasions el Gran Premi de la Muntanya. El 1963 es va classificar segon i va ser tercer el 1964. La muntanya era el seu terreny i les escapades, el seu senyal d'identitat. Tant, que va estar vuit dies seguits a totes les escapades i li van donar el premi a la combativitat.

El maig del 2018 la ciutat de Toledo va retre homenatge al seu ciclista més aclamat en un acte que va comptar amb Miguel Indurain, Carlos Sastre, Óscar Pereiro i Pedro Delgado, guanyadors tots ells del Tour de França.

Bahamontes va pujar des del Passeig de la Vega fins al Miradero en un cotxe descapotable per rememorar aquest mateix trajecte que va realitzar després de guanyar el Tour de França l'any 1959.

El recorregut va acabar al Miradero, on es va descobrir l'escultura que Javier Molina Gil va esculpir per a l'ocasió i que representa el ciclista escalant en una posició de màxim esforç. A l'homenatge, l'exciclista toledà es va mostrar agraït, però va criticar la tardança d'aquest homenatge. "El que hem trigat per ser aquí. Més que quan em va fer xicot amb Fermina", ha fet broma.