El tresor de Sant Pere de Rodes

La llegenda explica que antics monjos van amagar en un túnel un valuós botí d’or que mai ningú ha sabut localitzar

Vista amb Sant Pere de Rodes en primer pla

Vista amb Sant Pere de Rodes en primer pla / ARXIU/DDG

David Céspedes

El monestir de Sant Pere de Rodes presideix la vall de Santa Creu i la badia del Port de la Selva. Dins dels seus murs, malgrat que han sigut reformats en diferents intervencions no exemptes de polèmica, sembla que no hagi passat el temps. En dies en què la tramuntana sona amb força es fa difícil pensar com vivien els monjos que durant molts anys van ocupar el recinte. La comunitat benedictina, que depenia del comtat d’Empúries, va habitar les gruixudes parets de pedra del monestir a partir de la seva construcció. Es calcula que va ser a partir de l’any 878.

Com a bona comunitat, el seu treball es va transformar en un cabalós tresor. Segona la llegenda, van amassar una enorme fortuna i les monedes s’amagaven lluny de qualsevol mirada o temptació dins de petits, i no tan petits, cofres. En el llibre Rutes amb llegenda, de César Barba, es fa menció a diferents mites i llegendes que envolten el tresor de Sant Pere. Una explica que, per protegir-se dels lladres que sotjaven el monestir, l’abat va decidir fondre totes les monedes acumulades. El resultat va ser transformat en una cabra. Sí, una cabra d’or. En una ocasió, els monjos benedictins van haver de sortir corrents del monestir per evitar que l’exèrcit invasor els fes presos. Explica també la llegenda que es van escapar per un túnel que portava fins a la Selva de Mar. Els monjos i la cabra d’or van escapar per un túnel... però mai més es va saber del seu destí. Amb els anys s’ha intentat localitzar el túnel... i, és clar, també l’or. Llegenda o no, el cert és que el monestir viu encara envoltat d’un cert misteri. I més quan l’any 1989 s’hi va localitzar un tresor, autèntic, que acumulava més de 600 monedes d’or i plata. La seva localització va alimentar encara més les llegendes al voltant del tresor del monestir. El cert és que la seva localització es considera com un dels descobriments numismàtics més importants de les últimes dècades a Catatalunya. Després d’un estudi detallat es va determinar que les monedes van ser encunyades al segle XIV.

Qui les vulgui contemplar ho pot fer al Museu Nacional d’Art de Catalunya. I qui vulgui acostar-se al monestir ho pot fer també amb una ruta circular per la vall de Santa Creu que permet també contemplar i admirar altres elements patrimonials destacats, com l’ermita de Santa Helena o el castell de Sant Salvador.