El BCNegra homenatja l’espia

El festival literari se celebra del 5 a l’11 de febrer a Barcelona i comptarà amb més de 150 autors, entre els quals Eduardo Mendoza, Alicia Giménez Bartlett, Elaine Vilar i Jo Nesbø  

Jo Nesbø, presentant la novel·la 'Eclipse' a Barcelona, l'any passat

Jo Nesbø, presentant la novel·la 'Eclipse' a Barcelona, l'any passat / Pau Cortina

Núria Bonet

Espies com nosaltres és el suggerent títol del festival literari BCNegra. Sota la premissa que avui dia i gràcies o per culpa de la tecnologia tots som espies i tots som espiats, es reivindica aquesta gran figura del gènere, fascinant i més viva que mai. Serà del 5 a l’11 de febrer amb una programació de mig centenar d’activitats i amb la participació de 153 escriptors de tot el món. Tota la programació està detallada a la pàgina web barcelona.cat/bcnegra.

El BCNegra es desenvoluparà en diversos escenaris de la ciutat, principalment a la sala La Paloma (5 de febrer), la Biblioteca Jaume Fuster (6 i 7 de febrer) i el Mooby Bosque (Cines Bosque, del 9 a l’11 de febrer). El Premi Pepe Carvalho recau aquest any en un dels escriptors més traduïts i aplaudits de tot el gènere, el noruec Jo Nesbø. L’acte d’entrega del guardó se celebrarà el dijous dia 8 al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

L’espionatge i la idea de la intimitat al món virtual són els dos fils conductors del festival, que comptarà amb autors de l’altura d’Eduardo Mendoza, Elaine Vilar, Jo Nesbø, Kike Ferrari, Chris Offutt, Juan Tallón, Carles Porta, Susana Martí Gijón, Sandrone Dazieri, Rosa Ribas, Alicia Giménez Barlett, Marc Pastor, Andreu Martín, Joe Thomas, José Ovejero, Victòria González, Carmen Mola, Pablo Maurette, Alan Parks, Rosa Montero, Toni Hill, Jerôme Leroy o Bernard Minier.

Clàssics recuperats

Com en cada edició, el BCNegra recupera clàssics del gènere i en aquesta ocasió seran l’escriptor japonès Seicho Matsumoto i la seva obra; el personatge de Lònia Guiu, la primera detectiva feminista de la novel·la negra contemporània en català, creat per Maria Antònia Oliver; i el llibre L’espia que tornava del fred, de John Le Carré.

Entre les més de 50 activitats hi ha programades taules rodones, rutes literàries, tallers, projeccions de cine, cabaret i també jocs. El dimarts 6 de febrer s’inaugura l’exposició Jocs de sèrie negra a la Biblioteca Jaume Fuster, comissariada per Joaquim Noguero.