Atiar passions dona vots

Jordi Molet

Jordi Molet

Ja hi tornem a ser. La política espanyola se centra novament en Catalunya i en el País Basc. La dreta torna a agitar l’espantall del separatisme i ressuscita ETA per mobilitzar el seu electorat i captar vots que deserten de Ciudadanos, el partit que va néixer a Catalunya per combatre el catalanisme. El PP, que se suposa que aspira a la moderació per convertir-se novament en un partit de govern, atia passions embolcallat en la rojigualda, perquè això dona vots.

Costa saber quin programa executaran els populars quan siguin al govern, si és que hi arriben. Només se sap que allà on convé pacten amb Vox, com ha passat al País Valencià, i que les polítiques que anuncien són acceptables per a l’extrema dreta. El nou president de la Generalitat Valenciana, el popular Carlos Mazón, va deixar clar en el seu discurs d’investidura que eliminarà els ajuts a les entitats per la llengua perquè diu que «volen imposar els Països Catalans». Va anunciar una lluita contra el català, remarcant que «no és català, és valencià».

Per al PP de Feijóo, la campanya se centra a combatre els acords que els socialistes de Sánchez han fet amb ERC i Bildu. Per això han posat sobre la taula reformes legislatives per tallar de soca-rel les aspiracions dels que demanen un referèndum per a l’autodeterminació, alhora que impediran cap tipus d’acord amb Bildu.

No parlen gaire d’economia ni de relacions internacionals ni de qüestions socials, això sí, remouen l’espantall del govern ‘Frankenstein’, que és com titllen els populars el govern de Pedro Sánchez, perquè han descobert que atiar passions dona vots.