Emmascarat d’una paella

Jordi Molet

Jordi Molet

Pedro Sánchez deu pensar que és ben veritat aquella dita que assegura que sempre has de sortir emmascarat d’una paella i és que, quan José María Aznar i Felipe González, dos expresidents, han sortit com gats escaldats a criticar la possible amnistia a independentistes catalans, ha calgut recordar que en el temps que van ser presidents van concedir milers d’indults. Concretament, Aznar va indultar 5.948 condemnats, superant Felipe González, que n’havia concedit 5.944.

Entre els indultats hi havia de tot. Per exemple, Felipe González va indultar el general Alfonso Armada, per motius de salut, condemnat per ser un dels responsables de l’intent de cop d’estat del 23-F, aquell que quan preguntaven si era a la Zarzuela responien «ni hi és ni se l’espera», recorden? També va perdonar Jesús Gil, que havia estat condemnat per vendre una parcel·la embargada. Per cert, Jesús Gil ja havia estat indultat anteriorment per Franco per l’accident de Los Angeles de San Rafael, on hi van morir 56 persones. Aznar, per la seva banda, va indultar 10 dels 12 condemnats pel segrest de Segundo Marey, que van confondre amb un dirigent d’ETA. Entre els indultats hi havia l’exministre José Barrionuevo i l’exsecretari d’Estat Rafel Vera, tots dos del PSOE. També va perdonar el jutge Javier Gómez de Liaño, condemnat per prevaricació, i 16 membres de Terra Lliure.

Ara tots dos fan tota mena d’esgarips davant la possibilitat que el PSOE i Sumar s’avinguin a negociar una llei d’amnistia amb els independentistes per intentar posar el comptador a zero i tornar a la política allò que alguns van judicialitzar.