BROGIT

Aquest món absurd...

Víctor Feliu i Ferrer

Víctor Feliu i Ferrer

L’enyorat artista Luis Eduardo Aute, músic, cantautor, poeta, pintor, escultor i director de cine ja ho cantava l’any 1967 (fa cinquanta-sis anys) en la seva esplèndida cançó «Aleluya nº 1»: «... este mundo absurdo que no sabe a donde va». Per cert, la cançó va aconseguir un important ressò internacional i se’n van fer moltes versions a països com França, Itàlia, Txecoslovàquia, Japó, EUA...

Efectivament, estem en un món absurd que no sap on va. La invasió russa a Ucraïna ja porta més de cinc-cents cinquanta dies, la guerra al Iemen ja porta més de 3.300 dies, la guerra a Síria ja porta més de 4.500 dies, el conflicte armat i la violència al Sahel (Burkina Faso, Mali, Níger...) mai s’acaba, etc. Conflictes armats enquistats sense albirar-se el seu final. L’inici de qualsevol guerra sempre sacseja l’opinió pública mundial, però passen els dies, passen els anys, i acaben convertint-se en un problema més fins a acabar sent ignorades.

Crims de guerra, genocidis, famílies destrossades, ciutats arrasades, exiliats, refugiats... Milers de persones intenten subsistir sense il·lusió ni esperança. Un considerable cost humà i també econòmic.

De què serveixen tants organismes internacionals si són incapaços –i ineptes– per aturar aquesta bogeria bèl·lica? Un món molt avançat tecnològicament i, tanmateix, molt endarrerit humanitàriament. Molta intel·ligència i també molta estupidesa.

Segons l’informe de l’Institut Internacional d’Estudis per a la Pau d’Estocolm (SIPRI), any rere any, la despesa militar mundial continua augmentant. L’any 2022 va ser de 2,24 bilions de dòlars.

Un malbaratament de diner que en lloc de destruir podria utilitzar-se per construir. Diners que podrien ajudar a viure dignament als refugiats que malviuen en camps indignes; diners que podrien ajudar a disminuir la mortaldat ocasionada per la fam. Segons l’informe de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació (FAO) publicat el passat mes de juliol, l’any 2022 la fam va afectar el 9,2% de la població mundial. S’estima que de 691 a 783 milions de persones van patir fam.

Segons l’informe de les ONG’s Oxfam Intermon i Save the Children, publicat l’any 2022, s’estima que cada 48 segons una persona mor a causa de la fam a l’Àfrica Oriental (Etiòpia, Kènia i Somàlia). Més de 1.000 persones al dia.

En aquest món absurd es poden trobar estupideses a cada cantonada. Només un exemple. L’Índia, l’any passat va tenir una despesa militar de 81.400 milions de dòlars; ocupa el quart lloc en el rànquing mundial. I també forma part del top 10 en arsenal nuclear. Disposa entre 130 i 149 ogives nuclears.

L’Índia, el passat mes d’agost va convertir-se en el primer país a aterrar una nau no tripulada al pol sud de la Lluna. El passat mes de setembre va llençar un altre coet per estudiar el Sol. L’artefacte Aditya-L1 (així es diu) recorrerà 1,5 milions de quilòmetres i tardarà quatre mesos per arribar al punt on ha d’estudiar l’atmosfera solar.

Una despesa desmesurada de milers de milions amb armament i coets a l’espai. Mentrestant, a casa seva milions de persones passen fam i moltes d’elles es moren per aquesta causa. A l’Índia, el 29,5% de la població viu sota el llindar de la pobresa segons fonts del mateix govern i l’analfabetisme se situa entorn del 22%. Sobren comentaris!