Gossos que valen or

Alba Díaz

Alba Díaz

Em jugo el que sigui que si els gossos tinguessin la capacitat econòmica i intel·lectual per comprar el diari i llegir-lo, aquest cap de setmana estarien de celebració. Qui diu gossos també diu gats, fures, tortugues, canaris.... Vaja, qualsevol animal que sigui mascota d’algú i/o convisqui amb humans en una mateixa llar. Tots ells van pujar divendres un esglaó en l’escala de la igualtat entre espècies gràcies a la nova llei del benestar animal. O això garanteix el Govern central, que fa un parell de dies va posar en marxa les noves obligacions que tindran a partir d’ara els amos de mascotes amb l’objectiu d’assegurar el seu benestar.

Això sí, la normativa ha engegat a mig gas, ja que, amb un govern en funcions, no es pot tirar endavant tot el reglament. Però, almenys, ja s’han col·locat els primers maons. Gossos, gats i companyia estarien molt contents de saber que ja no hauran de quedar-se sols a casa més de 24 hores (en el cas dels gossos) o lligats a la porta d’un supermercat en espera que el seu amo es decideixi entre comprar un bric de llet sencera o desnatada. A partir d’ara, la llei sancionarà aquestes accions. I la multa no serà gens barata: la sanció anirà des dels 500 als 20.000 euros.

A tot això, s’ha d’afegir que (un cop el nou executiu aprovi el reglament que acompanya la llei) serà obligatori fer un curs online sobre tinença responsable d’animals i contractar una assegurança de responsabilitat civil que cobreixi els possibles danys materials i personals que pugui provocar l’animal. I aquestes només són dues obligacions de tot un grapat, que també afecten protectores i botigues de mascotes i que tenen un mateix objectiu: acabar amb el maltractament i abandonament dels nostres amics peluts.

Permeteu-me dir que aquestes noves normes em generen «mandra». I si això surt de la boca d’algú que s’estima les seves mascotes com si fossin fills, ja us podeu arribar a imaginar com s’ho prendrà aquella gent que té un animal per un capritx fortuït. Vaja, potser això d’intentar evitar saturar protectores amb gossos i gats que es moren de pena darrere d’unes reixes tindrà l’efecte contrari al previst... Qui ho sap.

Precisament a l’edició de paper de dimecres passat parlàvem de gossos que han passat l’estiu lluny dels seus amos. I no, no parlo dels pobres desemparats que han acabat al carrer, sinó dels afortunats que han estiuejat en residències canines. Aquests «hotels per a cans» tenen tota mena de comoditats (piscina i tele incloses) per fer més agradable l’estada dels animalons. Això sí, per un preu aproximat de 40 euros la nit. Un luxe que només pot permetre’s qui té diners o qui és conscient que les mascotes, avui dia, valen or.