TRIBUNA

Sis joves i les portes de l’infern

Rufí Cerdán

Rufí Cerdán

Antonio Guterres, secretari general de l’ONU, aquest 20 de setembre durant l’obertura de la Cimera sobre l’Ambició Climàtica 2023 va dir: «La humanitat ha obert les portes de l’infern», al·ludint als incendis i altres grans catàstrofes d’aquest any a causa del canvi climàtic, i tot seguit va fer responsables els que guanyen milers de milions amb els combustibles fòssils. La mateixa ONU, però, ha proposat que la propera Conferència de les parts per abordar el canvi climàtic, COP28 que començarà el novembre, la presideixi el sultà al-Jaber, ministre del govern dels Emirats Àrabs Units i director d’una enorme empresa de combustibles fòssils: Abu Dhabi National Oil Company – ADNOC, considerada la joia de la corona de les empreses petroleres àrabs i que proporciona prop del 3% de la demanda mundial de petroli. Es normal que molts científics i activistes d’arreu hagin posat el crit al cel perquè «una guineu ha de cuidar de les gallines». Sembla que no podem esperar que els que tenen les regnes del poder polític mundial tanquin les portes de l’infern, tampoc en aquesta propera cimera.

Però hi ha sis joves portuguesos que ho estan intentant. Van viure impactats el seu propi infern dels grans incendis del 2017 en els quals van perdre la vida 120 veïns seus. Ells, amb tenacitat i aconseguint molta ajuda, han portat els governs europeus al banc dels acusats del Tribunal Europeu dels Drets Humans (TEDH) a Estrasburg, el mateix tribunal que surt sovint als nostres telenotícies per altres temes. Els escoltaran 17 jutges que jutjaran a 33 països europeus que no han fet els deures per frenar el canvi climàtic, amb un argument «simple»: el temps per salvar el seu futur s’acabarà ràpidament. Si els joves arribessin a viure fins a final de segle, i els governs no canvien els seus plans, el món podria estar 4 graus més calent, el que faria impossible la vida humana.

És el primer cas que es porta davant d’un tribunal internacional capaç d’emetre resolucions legals vinculants, i s’ha aconseguit, superant la oposició dels governs pel fet que el tribunal ha considerat el cas «important i urgent per les qüestions plantejades» i ha rebutjat tots els intents de revocació en sis anys de procés. Els joves demandants tenen el suport de molts científics i activistes en aquest important judici. Les possibilitats d’allunyar una mica més l’infern no es troben a la COP28 sinó en mans dels que lluiten com aquests joves.