Saben que el nostre principal afany editorial és donar elements als lectors per entendre més els fets que s’esdevenen. Com a ciutadans han de triar quins elements d’aquests dos relats contraposats conformen la seva posició davant d’aquests moments de la història col·lectiva:

a) La tercera investidura de Pedro Sánchez obre un temps nou a Espanya, especialment a Catalunya, en què les forces polítiques independentistes (Esquerra i Junts) ja estaran plenament compromeses en el respecte a les normes jurídiques vigents encara que aspirin a canviar-les i es comprometran en la governabilitat d’Espanya (moderant els excessos de la política econòmica dels darrers anys) per assegurar, sigui recolzant ara el PSOE o en el futur el PP, que l’extrema dreta no accedeix al govern del país. El preu a pagar per a aquest èxit és el perdó de tots els actes delictius comesos entre el 2012 i el 2023 vinculats a la celebració de les consultes no autoritzades del 9-N i l’1-O. De manera que el benefici personal que obtenen en aquest acord -Sánchez la investidura i Junqueras i Puigdemont la restitució de tots els drets polítics- es compensa per l’interès general que es deriva de la seva aplicació.

b) L’acord de Pedro Sánchez per aconseguir la seva investidura és una rendició de l’Estat davant dels qui van intentar trencar-lo i una humiliació per als catalans que es van oposar a la independència i per als polítics, jutges i policies que van aplicar la legislació vigent davant uns delinqüents. A més, aquest enfilall d’acords posa en perill l’economia espanyola (Sumar), la unitat de l’Estat (Esquerra, Junts i Bildu), la igualtat entre espanyols (BNG, CC) o la caixa de la Seguretat Social (PNB) per sota. Tot plegat es fa forçant les costures de la Constitució, l’Estat de Dret i el cabal de la UE amb uns fins purament partidistes que lluny d’aconseguir la «normalització» a Catalunya el que fan és trencar la convivència a Espanya.

El gran Gaziel va dir que hi ha diaris reflectors (que dicten el que cal fer) i diaris miralls (que reflecteixen el que passa). Aquest diari és un mirall responsable.