Futbol insostenible

Jordi Badia Perea

Jordi Badia Perea

L’Everton ha estat sancionat amb la pèrdua de 10 punts per incomplir les normes de beneficis i sostenibilitat de la Premier League. Ha passat de ser el 14è classificat, amb 14 punts, a ser el penúltim classificat empatat amb el Burnley, el cuer, amb 4 punts, i queda a 2 punts del Lutton Town que marca la salvació.

El que és rellevant d’aquesta resolució és que no es tracta d’una sanció per haver fet trampes a l’estil italià, de pactar resultats amb què guanyar a la travessa o a les apostes. A l’equip de Liverpool l’han castigat perquè ha perdut més diners dels que tenia permès. Podia fer un dèficit de 370 milions de lliures en tres temporades. Li quedava un llindar de 105 milions i el va excedir de 9,5 milions.

No és un cas aïllat. El Chelsea i el Manchester City també estan sent investigats per donar informació financera incompleta i per saltar-se el joc net financer, respectivament.

A la Lliga espanyola, sabem dels problemes que té el FC Barcelona amb el límit salarial. Que el Reial Madrid, que la setmana passada va aprovar els comptes de la temporada anterior, també ha de recórrer a ‘palanques’ i que acumula un deute net de 1.200 milions d’euros. I que la majoria han de recórrer a la venda dels seus millors jugadors per anar fent la viu-viu.

El que demostra aquesta situació és que el model actual no és sostenible econòmicament. El futbol s’ha convertit en un producte d’entreteniment, sense que les estructures que el regeixen ni les competicions que es disputen hagin fet la transformació que requereix.