TRIBUNA

‘Conciliabus’, èxit d’una política pública decidida

Cristina Cruz Mas

Fa uns dies l’Ajuntament de Manresa va presentar públicament el programa ConciliaBus que promou que la canalla vagi a l’escola acompanyada de monitoratge en el bus urbà, caminant o en bicicleta. No és una iniciativa nova a Manresa. De fet, l’Escola Ítaca ofereix aquest servei des de l’any 2017 i l’escola Puigberenguer des de fa tres anys. El que és nou i rellevant és l’impuls d’aquesta política pública a Manresa liderada per l’Ajuntament. L’any passat, gràcies al finançament rebut en el marc del programa Temps per cures de la Generalitat de Catalunya, vam començar a treballar amb aquest projecte per fer-lo extensiu a tantes escoles com fos possible i estendre aquesta bona pràctica. Durant el curs passat es va fer una prova pilot a l’escola Les Bases i aquest curs escolar tres nous centres com són l’Espill, el Serra i Hunter i la Séquia és previst que s’hi afegeixin. La tendència és fantàstica, imparable i té un gran efecte arrossegador que ajuda a canviar hàbits i maneres de fer que semblaven inamovibles!

És importantíssim que pares i mares i, de retruc, els nens i les nenes entenguin que és possible anar a l’escola sense haver d’utilitzar el cotxe i que siguin sensibles a una emergència climàtica que cada vegada es fa més evident. I a més, fer-ho en comunitat amb l’al·licient de compartir experiències amb els companys de classe, fent salut i fent camí des de bon matí.

Espero que cada cop més escoles facin aquest pas i tota la comunitat educativa s’impliqui per promoure una mobilitat més sostenible, però també per alliberar temps a les famílies, especialment a les dones. Faig èmfasi en les dones perquè, majoritàriament, se’ns ha atribuït el treball de les cures, que inclou assumir bona part de la logística familiar que comporta, entre moltes altres tasques, acompanyar els infants a l’escola cada matí.

És urgent que entenguem que les cures són un dret universal i que han de ser compartides en l’àmbit familiar. Cal reduir les desigualtats perquè és una evidència que les dones som més pobres, també de temps i això se suma a altres àmbits com l’econòmic. Tenir temps per a una mateixa és essencial. És el moment d’avançar en aquestes polítiques i també en altres iniciatives que vam començar a desplegar des d’Esquerra durant el mandat anterior. La corresponsabilitat pública en les cures ja no té marxa enrere.