TRIBUNA

«Que callin les armes»

Josep Miquel Bausset

Josep Miquel Bausset

Aquest és el títol del document que la Comissió Permanent del Fòrum de Laics ha fet públic, davant la situació de violència que patim a escala global.

Aquest Fòrum de Laics és un àmbit de diàleg, reflexió, formació i projecció social ètica i religiosa, que agrupa diverses associacions i moviments catòlics laïcals.

Amb aquest document, el Fòrum s’ha adherit a les paraules del papa, que ens ha recordat que «tot ésser humà , ja sigui cristià, jueu, musulmà o de qualsevol religió, és sagrat i preciós als ulls de Déu» i per això «té dret a viure en pau».

En el seu comunicat, el Fòrum mostra la seva «total repulsa pels actes violents del 7 d’octubre passat» i alhora que demana pregar «per les víctimes», també exigeix “»l’alliberament dels ostatges» israelians segrestats per Hamas. D’aquesta manera, el Fòrum alça «la seva veu, tot demanant la pau en aquestes estimades terres on Jesús ens va ensenyar, per mitjà de la seva humanitat, a perdonar i a fer el bé a tothom». Com diu aquest comunicat, «el dret a una legítima defensa no justifica, de cap manera, l’espiral de violència que veiem créixer en una part i en l’altra» d’aquest conflicte, que «afecta de manera dramàtica la població civil, castigada sense treva» i que pateixen sobretot «els més febles, nens, ancians, dones embarassades o malalts».

El document del Fòrum de Laics, també ens recorda que la pau «no és una absència de guerra, ni es redueix a un equilibri entre forces adversàries, sinó que amb tota exactitud i propietat, és obra de la justícia».

Amb aquest comunicat, el Fòrum demana la «força de la pregària» per posar fi a aquest conflicte bèl·lic i reconeix «el treball de tots aquells que impulsen la reconciliació i la fraternitat enmig de totes aquestes situacions tan doloroses».

El comunicat del Fòrum de Laics acaba demanant a la Mare de Déu, «Reina de la pau, que intercedeixi perquè s’aturin aquestes guerres que teixeixen de vermell el nostre mon».

Degut a la violència a Terra Santa, a Ucraïna i a d’altres parts del món, el papa Francesc es va unir a la proposta del cardenal Pierbattista Pizzaballa, patriarca llatí de Jerusalem, i convocà, el 17 d’octubre passat, una Jornada Mundial de pregària i dejuni per oposar-se a la força diabòlica de l’odi, del terrorisme i de la guerra. El papa ha demanat reiteradament que les diferències es resolguin amb diàleg i negociació i no amb una muntanya de morts. Per això Francesc, que ha suplicat que cessin les armes, ha denunciat la situació cada vegada més greu que es viu a Terra Santa, degut a l’enfrontament entre palestins i israelians.

Tant de bo que el govern de Rússia i els d’Israel i Palestina escoltin el crit angoixat del papa, que demana acabar amb el sofriment i la mort que provoquen aquests conflictes bèl·lics, tan inhumans i tan dolorosos per als qui pateixen en la pròpia carn l’horror de la violència. I és que cal recordar que, com ha dit Francesc, «la guerra és una derrota».