Menys IA i més tonteria natural

Imma Sust

Imma Sust

Avui ha passat una cosa curiosa. He rebut una felicitació de Nadal d’aquestes odioses que ens ataquen per WhatsApp cada any en aquestes dates, però, a diferència de les altres, aquesta m’ha agradat. L’home venia a dir alguna cosa com que, aquest any nou, desitjava menys intel·ligència artificial i més tonteria natural. A favor! A favor de ser imperfectes, tontos i caòtics. A favor de deixar-nos sentir tristesa quan fa falta i d’acceptar els nostres defectes davant i darrere de les pantalles. Jo, per exemple, he de perdre com a mínim una cosa cada dia per sentir que estic viva. Després sempre la trobo. En realitat, mai perdo res, només l’extravio una estona. Això de vegades em fa sentir un desastre total. Però aquesta soc jo, caòtica i natural.

Una cosa semblant li ha passat aquesta setmana a Carmen Maura, una de les millors actrius que tenim en aquest país, direm de passada, que ha estat entrevistada per la gran Mercedes Milá en el programa No sé de qué me hablas. Ella, sense ni tan sols adonar-se’n, deixa anar que no està gaire d’acord amb el feminisme d’ara. Resultat? Trending topic a Twitter i no amb comentaris gaire agradables, la veritat. Jo, des de la butaca de casa meva, penso sincerament que ha estat una conseqüència de la tonteria natural.

No hi ha un feminisme d’ara diferent del d’abans. El feminisme és feminisme i no se’n parli més. Si no t’agraden les actituds d’alguns éssers humans, pensa per què. A mi tampoc m’agrada com pensen moltes persones que s’omplen la boca de feminisme i no saben ni el que és o viceversa. Tu ja pots proclamar que no ets feminista, que si estàs a favor de la igualtat, sí que ho ets. O pots anar per la vida dient que l’únic feminisme que val és el teu, quan ets una femellista de molta cura.

És igual, m’aferro a la felicitació de Nadal que m’ha enviat el meu amic i hi afegeixo, per al 2024, més reflexió i menys crítica. Menys por i més valentia. Més Mercedes Milá i menys Ana Rosa Quintana. Menys TikTok i més llibres. Menys Spotify i més concerts en directe. Més vida i menys mort. Menys guerres i més pau. Bones festes.