PSC i ERC s’intercanvien papers al Bages

Els socialistes passen de guanyar en 2 municipis fa quatre anys a fer-ho en 21 i els republicans fan el camí invers: de 22 a 3

Persones acudeixen a votar a l'escola Pla del Puig de Sant Fruitós de Bages

Persones acudeixen a votar a l'escola Pla del Puig de Sant Fruitós de Bages / AJ Sant Fruitós

David Bricollé

David Bricollé

El Bages s’ha tenyit de vermell després d’un contundent intercanvi de papers (en aquest cas de resultats) entre el PSC i ERC. Hi ha hagut un transvasament pràcticament literal de victòries municipals entre els uns i els altres, que en aquest cas ha afavorit de manera rotunda els socialistes, en detriment d’uns republicans que a les eleccions de fa quatre anys havien tenyit el mapa de groc. Més que vots totals i percentatges és especialment visual aquesta dada del partit triomfant poble per poble. Resumint, el PSC s’ha imposat en més de dos terços dels municipis bagencs (21 de 30), però el que fa especialment significatiu el salt endavant és que a les eleccions generals del novembre del 2019 només ho va fer en 2: Súria i el Pont de Vilomara. Com es deia, ERC ha fet el trajecte invers. A les últimes eleccions al Congrés es va imposar en 22 municipis (a banda dels 2 del PSC, n’hi va haver 6 per a Junts). Ara, en canvi, s’ha quedat en dos i mig (a Marganell ha empatat amb Junts). Únicament s’ha imposat a Aguilar de Segarra i a Rajadell.

Amb xifres absolutes, aquesta taca d’oli vermella escampada pel mapa municipal bagenc és conseqüència, d’entrada, del fet que el PSC ha aconseguit tot just 1.500 vots menys que la suma d’ERC i Junts, les dues forces que se situen al seu darrere. En concret, els socialistes han recollit de les urnes dels col·legis electorals del Bages 26.098 vots, 11.658 més que el segon partit, ERC (el 44,6% més). Això suposa que, en la distribució de forces, el PSC ha assolit gairebé un terç dels vots vàlids recollits a la comarca (el 31,69%).

Per la seva banda, Esquerra, tot i la forta baixada i que ha guanyat a menys municipis que Junts, se situa com a segona força, amb el 17,35% dels vots. El separen de Junts poc més d’un miler de vots i dos punts percentuals. Aquesta formació s’ha imposat a sis municipis (Avinyó, Castellfollit, Gaià, Mura, Sant Feliu i Sant Mateu), a més de l’empat amb ERC a Marganell.

Significativa és també la quarta posició de Sumar, amb el 10,57% dels vots, 1.556 més que el cinquè, el PP, i 2.651 més que Vox.