"Ara és quasi un somni. Allà, caus en un pou. Ja és difícil la paraula 'càncer' per si sola que, quan l'ajuntes amb nens i a més és el teu fill, és molt complicat". Francesc Pascual, pare del Jan, enllaça així el moment del diagnòstic de leucèmia mieloide aguda el 2015 amb les visites de seguiment actuals a l'Hospital Vall d'Hebron, en una entrevista pel Dia del càncer infantil. El Jan diu que ara es troba "perfectament": "Vaig al 'cole', jugo a futbol, faig vida normal". Cada any es detecten uns 250 casos de càncer en infants i adolescents a Catalunya, amb una supervivència d'un 80%. El cap d'Oncologia Pediàtrica, el doctor Lucas Moreno, destaca que cal seguir investigant per arribar al 100%, amb una aposta per l'oncologia de precisió.

Al Jan, de 12 anys, li agrada comentar que juga amb el Teià, l'equip de futbol del seu poble (Maresme). Al Pau, de sis, també s'ho passa bé jugant a futbol; toca el piano i estudia anglès. Aquests dos infants expliquen les aficions a la doctora en sengles visites de seguiment a l'Hospital Infantil de Vall d'Hebron, després que s'hagin recuperat del càncer que els van diagnosticar uns anys enrere.

El Jan, un nen de 12 anys que s'ha recuperat d'una leucèmia mieloide aguda, amb el seu pare, el Francesc, en una visita de seguiment a l'Hospital Vall d'Hebron, a Barcelona Laura Fíguls

El Jan tenia cinc anys quan li van detectar una leucèmia mieloide aguda el març del 2015. "Vaig estar tres anys aquí. Em va passar molt a poc a poc. Va ser una cosa molt dura per a mi, tot i que també m'ho passava bé en general. Vaig fer amics; jugava a la PlayStation i també amb els metges", recorda el Jan d'aquella època.

Després del primer tractament, va recaure a finals d'aquell any i el març del 2016 li van fer un trasplantament de medul·la, que no va funcionar. L'estiu del 2017, un segon trasplantament, de sang de cordó umbilical, el va curar. Ara, el Jan i família tornen de forma periòdica per a les visites de control amb els diferents especialistes de Vall d'Hebron. "Valorem tota la feina que hi ha darrere. Metges, investigadors, donants de medul·la, de cordó. És fantàstic que hi siguin tots ells per poder-los curar", diu el pare.

Quan et donen el diagnòstic, sembla que et caigui el món a sobre

Al Pau, li van diagnosticar una leucèmia quan tenia 16 mesos. "Quan et donen el diagnòstic, sembla que et caigui el món a sobre. Un cop el tractament va funcionar i passen els anys, venim amb ganes a l'hospital", explica la família del Pau, que són de Girona i es van traslladar a Barcelona durant els mesos del trasplantament. "Si t'ensorres, també ho noten. L'intentàvem fer jugar. Fèiem el que podíem, però era tan petit i no ens deixaven entrar gaires coses a l'habitació", recorden els pares, que celebren que el Pau es trobi tan bé ara.

La història de dos nens que han superat el càncer

La història de dos nens que han superat el càncer ACN

El càncer infantil, el 15 de febrer n'és el dia internacional, i agrupa més de 40 tipus de tumors. Els més freqüents són la leucèmia, especialment la limfoblàstica; els tumors cerebrals; els neuroblastomes i els sarcomes, indica el doctor Moreno.

Els resultats dels tractaments han millorat molt en les últimes dècades i la supervivència és ara pràcticament del 80%. El cap del Servei d'Oncologia i Hematologia Pediàtriques assenyala que, tot i que els tumors dels infants solen ser molt agressius i els tractaments molt intensos, en la majoria de casos els resultats són bons. Quan s'aixeca la sospita que un infant pot tenir un càncer, s'accelera el procés perquè comenci a rebre el tractament com abans millor.

"Volem curar-los tots, arribar al 100%, i que aquests nens puguin créixer i no tenir seqüeles de la malaltia o els tractaments més endavant", destaca el doctor Moreno, que també és cap del Grup de Recerca en Càncer i Malalties Hematològiques Infantils del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). Moreno explica que els grans avenços fins a principis dels 2000 en els tractaments del càncer infantil van ser fruit de la col·laboració entre els diferents especialistes, com oncòlegs, hematòlegs, cirurgians o radioterapeutes, de diversos països. En els últims anys, però, els resultats s'han "estancat una mica", observa. 

Oncologia de precisió

"Hem arribat al màxim que donen la quimioteràpia i els trasplantaments. Ara hem d'investigar en nous fàrmacs. En l'oncologia de precisió, volem aconseguir fàrmacs específics per a cada pacient que ens permetin millorar els resultats. I en ser una malaltia minoritària, ho hem de fer conjuntament amb els col·legues d'altres centres de referència d'Europa i els Estats Units", exposa.

El 2021 es va implantar el Programa d'Oncologia de Precisió al sistema sanitari català. Segons expliquen des de Vall d'Hebron, tots els infants amb tumors que atenen a l'hospital tenen accés a les tècniques de seqüenciació avançada, que "obre la porta a molts més tractaments". El centre disposa també d'un programa propi de medicina personalitzada en tumors sòlid infantils, COMIK (Cancer Omics for Kids, Medicina Òmica en Nens), que possibilita una anàlisi genètica exhaustiva dels tumors en aquells casos en què els pacients no responen als tractaments actuals o recauen en la malaltia.

Aïllament en pandèmia

El doctor Moreno detalla/explica que aquests últims dos anys, en la pandèmia de la covid-19, els infants amb càncer han estat molt aïllats. "No hem aturat cap tractament i els hem pogut administrar sense retards, però les famílies han tingut un impacte emocional més gran. S'ha hagut de quedar sola la mare o el pare amb el nen, sense poder rebre més visites. L'aspecte psicosocial s'ha vist afectat", lamenta. Tot i que en la majoria de casos la covid-19 ha estat lleu o asimptomàtica en aquests infants, els que reben tractaments com un trasplantament tenen les defenses baixes i tenen risc de desenvolupar símptomes més greus, diu.