Haver patit un trauma infantil triplica el risc de patir un trastorn mental greu d'adult

Investigadors de l'Institut Hospital del Mar defensen un abordatge que tingui en compte la biografia del pacient

Imatge d'arxiu d'una nena

Imatge d'arxiu d'una nena / Pixabay

ACN

 Haver patit un trauma durant la infància triplica el risc de patir un trastorn mental anys després, ja d'adult. Així ho recull un recent estudi liderat per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) que analitza les revisions i investigacions publicades fins al moment en revistes especialitzades. Davant d'aquests resultats, Bridget Hogg, investigadora de l'IMIM, psicòloga i primera autora del treball, considera que cal un abordatge dels pacients que també tingui en compte la seva història. "Ara preguntem què no funciona, però no què ha passat a la seva vida, perquè per a fer-ho cal obrir temes potencialment dolorosos i s'evita", reflexiona.

L'estudi, publicat a la revista 'European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience', és el primer que té en compte tot el ventall de trastorns mentals existent. Associa traumes infantils com l'abús emocional a l'ansietat però també relaciona els traumes infantils i altres patologies, com la psicosi, que està vinculada a tots els traumes, el trastorn obsessivocompulsiu o el trastorn bipolar. En el cas del trastorn límit de personalitat, el risc de patir-lo s'incrementa fins a quinze vegades si hi ha un trauma infantil previ.

A més, les persones amb aquest tipus de patologia que han patit traumes previs, tenen un pitjor curs de la malaltia. El treball també destaca el fet que altres traumes com les catàstrofes, morts violentes o abusos familiars poden afectar a les persones, generant canvis estructurals i funcionals al cervell que obren la porta a trastorns mentals en el futur.

Més de 93.000 casos

En total, les publicacions analitzades en l'estudi recullen més de 93.000 casos, que revelen una relació directa entre el fet de patir un trauma psicològic en edat pediàtrica i el risc de desenvolupar una patologia mental anys després.

Els traumes més habituals en la infància són l'abús emocional, el físic i el sexual, tant com la negligència emocional o física i també l'assetjament escolar, entre molts altres. Haver patit una d'aquestes situacions provoca un dany a escala cerebral, una seqüela física, però també psicològica, en forma de diversos trastorns.

"És l'evidència més sòlida fins avui en dia, que el trauma psicològic realment és un factor de risc per a patir més endavant un trastorn mental", apunta el Dr. Benedikt Amann, autor principal del treball, investigador del Grup de recerca en Salut Mental de l'IMIM-Hospital del Mar i del CIBER de Salut Mental (CIBERSAM).

Amann també fa una crida a l'acció per invertir més en prevenció: "Per exemple, ajudar a les famílies en l'educació i instaurar programes per evitar casos d'assetjament escolar, que és un factor de risc molt important de patir un trastorn mental, tant per qui el rep com per qui l'exerceix".

Els traumes en edat adulta també es relacionen amb un risc quatre vegades més elevat de trastorn mental posterior. Malgrat això, els investigadors apunten que l'evidència recollida en aquest tipus de patologia és menor.

En aquest treball també han participat investigadors de l'Hospital de Clínicas de Porto Alegre, al Brasil, i de l'Hospital Clínic de Barcelona.