Els perills per la salut dels productes habituals de neteja

Els productes ECO i sense perfums alliberen menys compostos perillosos per les persones

Productes de neteja de la llar

Productes de neteja de la llar / Freepik

Redacció

Un estudi recentment publicat a la revista Chemosphere i revisat per un grup de científics del Grup de Treball Ambiental (EGW), una organització independent, ha revelat nous detalls sobre els riscos potencials per la salut dels productes habituals de neteja de la llar.

L’estudi es basa en l’anàlisi de 30 productes de neteja, inclosos netejavidres, multiusos i ambientadors, entre altres, i conclou que aquests productes quotidians poden alliberar centenars de compostos orgànics volàtils perillosos, coneguts com a COV.

Els autors de l’estudi van analitzar tant productes convencionals com productes de neteja «ecològics» i van detectar un total de 503 COV únics en els 30 productes. D’aquests, 193 eren perillosos, és a dir, potencialment nocius per la salut i capaços de provocar danys al sistema respiratori, un major risc de càncer i efectes negatius en el desenvolupament i la reproducció.

Els COV dels productes de neteja afecten la qualitat de l’aire tant en interiors com en exteriors, però contaminen l’aire interior de dos a cinc vegades més que l’exterior. Alguns productes, diu l’estudi, emeten COV durant dies, setmanes i fins i tot mesos.

«Aquest estudi és un toc d’atenció als consumidors, investigadors i reguladors perquè siguin més conscients dels riscos potencials associats a les nombroses substàncies químiques que entren al nostre organisme», diu Alexis Temkin, doctora en toxicologia de l’EGW. «Els resultats destaquen que una forma de reduir l’exposició als COV perillosos és seleccionar productes ecològics, especialment els catalogats com verds o sense perfum».

Millor productes ecològics

L’estudi també conclou que els productes etiquetats com a ecològics emeten menys COV que els convencionals, aproximadament la meitat. Els catalogats com sense perfum incrementen divideixen per vuit la presència de COV, mentre que els ecològics amb perfum ho fan per quatre.

Aquesta pauta també és vàlida pel nombre de COV considerats perillosos en els productes. De mitjana, els productes ecològics sense perfum emetien només quatre substàncies químiques qualificades com a perilloses, davant de les 15 dels ecològics i les 22 dels productes convencionals.

Davant d’aquests resultats, les investigacions demostren que les persones que treballen en el sector de la neteja tenen un risc un 50% més alt de desenvolupar asma i un 43% més de patir alguna malaltia pulmonar obstructiva crònica, així com càncer de pulmó. Tanmateix, la salut dels nens també pot estar en perill, sent l’asma també el principal problema al qual s’enfronten els infants.