Manresa se suma al Dia Mundial de la Salut Mental

Coneix totes les activitats proposades per fer visible una malaltia cada vegada més extensa entre joves i adults

Salut mental

Salut mental / freepik

La Confederació de Salut Mental d'Espanya afirma que, "els problemes de salut mental seran la principal causa de discapacitat al món el 2030". Tot i semblar molt exagerat, no ho és! A Catalunya, han augmentat considerablement els problemes d'ansietat i depressió entre adults, passant d'un 20,8% el 2021 a un 24% l'any 2022. En el cas dels joves d'entre 4 i 14 anys, els quals han estat diagnosticats amb problemes de salut mental, la taxa ha baixat del 9,4% al 7,4%.

Entre el 35% i el 50% dels malalts no reben cap tractament o l'adequat

La salut mental és fonamental per poder ser feliç i aconseguir un benestar òptim, també en l'àmbit físic. El cos i la ment són dos conceptes que van lligats, si un dels dos no funciona correctament, el més normal és que l'altre comenci a patir-ne les conseqüències. Per això, el benestar físic i emocional han d'anar sempre plegats. 

"La salut és un estat de complet benestar físic, mental i social, i no solament l'absència d'afeccions o malalties."

Constitució de l'OMS

Avui, 10 d'octubre és el Dia Mundial de la Salut Mental i Manresa ho celebra amb diverses activitats i sota el lema 'La salut mental és cosa de tothom'. Avui mateix a les 12 hores del migdia hi ha hagut un acte institucional on s'ha llegit la lectura del manifest, elaborat per la Taula de Salut Mental a la plaça de Sant Domènec, segons Althaia.

El 26 d'octubre es farà una xerrada sobre la salut mental i les persones refugiades, a càrrec de Nàdia Ghulam. A més, durant tot el mes d'octubre es duran a terme diverses activitats fomentant una bona salut mental. Als Jardins de la Cova es podrà fer taitxí, també hi haurà exposicions, activitats i xerrades a les biblioteques municipals.

Patir problemes de salut mental

Patir problemes de salut mental / Drazen Zigic

Ràdio Manresa i Canal Taronja també han col·laborat en aquest projecte i faran diversos programes i tertúlies sobre aquesta temàtica.

Vols conèixer més dades sobre la Salut Mental?

Segons la Confederació de Salut Mental d'Espanya, 450 milions de persones a tot el món tenen un problema de salut mental i això fa que la seva vida sigui molt difícil. A més, el 50% dels problemes de salut mental comencen abans dels 15 anys.

A Espanya, 1 de cada 4 persones té o tindrà algun problema de salut mental al llarg de la seva vida i 8 de cada 10 persones amb algun d'aquests problemes no tenen feina.