Manresa commemora el Dia Mundial del Càncer de Mama

La façana de l'Ajuntament es vestirà de rosa per donar suport a totes les dones que estan patint o han patit càncer de Mama

Descobreix les dades a Catalunya i quins tractaments es duen a terme per curar a les pacients de Càncer de Mama

Commemorem el Dia Mundial del Càncer de Mama

Commemorem el Dia Mundial del Càncer de Mama / @ rawpixel.com

Avui, 19 d'octubre es commemora un dia molt important per a les dones: el Dia Mundial del Càncer de Mama. Malauradament, a Catalunya hi ha uns 4.563 nous casos de dones que són diagnosticades amb aquesta malaltia i el nombre de defuncions a l'any, aproximadament és de 979 dones, segons un estudi de la Generalitat de Catalunya, el qual centra les seves dades en el 2017. Aquest dia serveix per commemorar les persones que l'han patit, les que l'estan patint, les que se n'han sortit i les que, han quedat enrere, però han lluitat com campiones per poder fer front a una malaltia que, en molts casos, acaba sent mortal.

El càncer de Mama comença a aparèixer amb força a partir dels 25 anys en endavant

Aquesta tarda, a les 19 hores, l'Associació l'Olivera ha preparat a l'auditori de la Plana de l'Om de Manresa una taula rodona sobre "Atenció infermera en el càncer de mama". En aquesta taula rodona hi participaran la directora assistencial i cap d'Oncologia de la Fundació Althaia, Montserrat Domènech i la cap d'Infermeria, Assumpta Prat.

A més, la mateixa Associació Olivera, juntament amb l'Ajuntament de Manresa, faran que la façana de l'Ajuntament quedi il·luminada de color rosa, des de les 19:15 fins a les 22:30 hores.

Les dades a Catalunya

Els avenços tecnològics i la detecció precoç està fent que, cada vegada la taxa de mortalitat disminueixi, arribant a una disminució del 2,6% anual durant el 1994, segons les dades del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, i la supervivència és del 86,5% de les pacients amb dades del 2017.

Segons aquestes dades, durant l'any 2012, hi va haver una incidència d'un 67,5% de casos en l'àmbit català i la mortalitat durant el mateix any va ser del 12,1%.

Les dades de l'estudi del 'Pla contra el càncer de Catalunya 2022-2026' del Departament de Salut de la Generalitat

Entre el 2015 i el 2025 l'increment del càncer de Mama serà d'un 16,6%, arribant a uns 787 casos, tot i la detecció precoç.

La supervivència a 5 anys vista, després del tractament del càncer de Mama és del 89%

Dades del càncer de Mama

Dades del càncer de Mama / Pla contra el càncer de Catalunya 2022-2026' del Departament de Salut de la Generalitat

Quins tractaments es duen a terme per fer front al Càncer de Mama

  • Cirurgia: aquesta solució es pot donar quan el tumor és petit
  • Quimioteràpia: aquest tractament es basa a destruir les cèl·lules canceroses a través d'un tractament per via oral o endovenosa
  • Radioteràpia: aquest tractament s'empra a través de raigs d'alta energia per poder eliminar les cèl·lules canceroses
  • Teràpia Hormonal: aquest tractament s'administra per via oral i consisteix a bloquejar l'acció dels estrògens sobre les cèl·lules malignes del càncer de Mama o la seva formació. Amb aquest tractament s'impedeix el creixement del tumor i fins i tot, es pot fer-lo desaparèixer
  • Teràpies Biològiques: ajuden el sistema immunitari a lluitar contra el càncer. Aquest tractament només es fa en pacients que tenen alts nivells del gen HER2/neu, el qual participa en el creixement cel·lular.