"Oferim nous serveis centralitzats i especialitzats en la salut de la dona"

La Clínica Sant Josep i el grup Dexeus Dona s’han unit i posen en marxa un nou model integral per les dones

Doctora Elena Gómez

Doctora Elena Gómez / Clínica Sant Josep

Clínica Sant Josep

La Clínica Sant Josep i el grup Dexeus Dona han posat en marxa un nou servei de ginecologia, obstetrícia i reproducció assistida. Amb aquesta unió, l’equip de ginecologia de la Clínica Sant Josep suma nous professionals especialitzats en aquest àmbit. A més, s’amplia la cartera de serveis que inclou. Parlem d’aquesta nova aliança i dels canvis evolutius en l’àmbit de la salut de la dona amb la ginecòloga i obstetra, Elena Gómez.

Quins canvis i nous serveis tenen disponibles les dones que ja s’atenien a la Clínica i les que s’atendran en aquesta nova àrea de ginecologia?

Aquest nou servei d’atenció a la salut de la dona suma els equips professionals de la Clínica Sant Josep i de Dexeus Dona Manresa. Per tant, les pacients que ho desitgin poden continuar sent ateses pel seu ginecòleg/a de referència, i fer el seguiment de l’embaràs o les revisions a les noves instal·lacions, on també s’inclouen les proves de diagnòstic prenatal. Però també tenen a la seva disposició més serveis en un espai centralitzat en la salut de la dona.

I quines són aquestes millores que tindran les dones que vagin a aquesta nova àrea?

A banda de la suma de professionals, hi destaquen nous serveis com és la incorporació d’un Servei especialitzat en Diagnòstic Ginecològic per la Imatge (DGI) que permet que la pacient pugui fer-se la revisió ginecològica anual i totes les proves diagnòstiques necessàries. Les patologies que es detectin en aquestes proves es podran tractar quirúrgicament a la Clínica Sant Josep. També fruit d’aquesta unió disposa d’un nou servei de reproducció assistida.

Les dones acostumen a ser més conscients sobre la importància de fer-se revisions ginecològiques. Quan es recomana la primera visita?

Respecte a les visites al ginecòleg/a, diferenciaríem dues situacions que es poden presentar i que fan variar aquesta primera visita: una és aquella pacient que sol·licita una visita perquè té un problema en concret, com pot ser dolor en la menstruació, regles abundants, o perquè vol conèixer mètodes anticonceptius, etc. Aquesta necessitat pot aparèixer en qualsevol moment de la vida de la dona. Però, l’altre visita és la considerada com la visita amb revisió ginecològica, que creiem que s’ha d’iniciar un cop han començat les primeres experiències sexuals. En aquesta revisió, s’inclou la citologia, que és una prova preventiva que serveix per a la detecció precoç del càncer de cèrvix o de coll d’úter.

Aquest curs escolar s’administra la vacuna del viras del papil·loma humà (VPH) als nens i nenes d’1 i 12 anys. Per què és important la vacunació contra aquest virus?

La idea és que si vacunem a tota la població podem disminuir la incidència de la infecció per aquest virus i, paral·lelament, reduir els casos de càncer de coll d’úter.

Hi ha molta incidència del virus del papil·loma?

Sí, hi ha índexs elevats de infecció de virus de papil·loma, sobretot en la població jove. Existeixen molts serotips diferents d’aquest virus i són pocs els que acaben desenvolupant un càncer de coll de l’úter. Per sort, el sistema immunitari de la persona pot acabar fent desaparèixer el virus i que no desenvolupi una patologia greu. Tot i això, és un dels càncers més prevalent en la població femenina a nivell mundial.

Creu que ha augmentat, en els darrers anys, el grau de coneixement sobre els mètodes de prevenció de l’embaràs?

En matèria de contracepció, les dones tenim un ampli ventall de mètodes anticonceptius per evitar l’embaràs no desitjat i a més, són de fàcil accés. Per exemple, les pastilles anticonceptives estan finançades per la sanitat pública i les dones menors de 29 anys poden tenir gratuïtament un mètode anticonceptiu de llarga durada, com el DIU o un implant subcutani

I sobre els riscos de les malalties de transmissió sexual?

La informació que arriba sobre els riscos i les malalties de transmissió sexual a la població jove ha millorat en els darrers anys gràcies a l’educació a les escoles i altres canals. Tot i així, preocupa la quantitat d’infeccions de transmissió sexuals (ITS) en la població jove com els embarassos no desitjats que es van produint.

Quines són les malalties de transmissió sexual més freqüents?

Són les infeccions per clamídia i per gonocòccia. Les conseqüències negatives poden aparèixer de manera immediata, però també a llarg termini. Hem vist casos associats a malalties de transmissió sexual que han esdevingut en un dolor pelvià crònic o infertilitat.