Malaltia pneumocòccia invasiva: la culpable de les hospitalitzacions

El pneumococ ha tornat amb força: compte perquè és una malaltia crònica greu

Nens i majors d'edat són les seves víctimes del bacteri

Compte amb el pneumococ i els menors de 5 anys

Compte amb el pneumococ i els menors de 5 anys / @ rawpixel.com

Estem davant una greu malaltia respiratòria, provocada pel Streptococcus pneumoniae o, com sovint en solen dir els metges: el pneumococ. Aquesta malaltia pot afectar a tothom, però en cas que, l'agafin nens o persones més grans de 65 anys, pot arribar a complicar-se. Durant aquest últim mes, el pneumococ s'està propagant amb molta facilitat i això està provocant un augment en les hospitalitzacions.

El pneumococ o l'Streptococcus pneumoniae a part de provocar insuficiència respiratòria, també pot fer-te passar per una otitis, una meningitis pneumocòccia, una bacterièmia o una septicèmia.

Les dades del bacteri pneumococ

La taxa d'hospitalitzacions per l'Streptococcus pneumoniae pot arribar a un 18,6 de casos per cada 10.000 habitants en nens menors d'un any. Quan s'arriba a l'adolescència i fins als 85 anys, aproximadament, aquest bacteri és molt poc probable que tingui una afectació greu, en cas d'incubar-la i desenvolupar-la. Les persones de més de 85 anys presenten una taxa d'un 67,75 dels casos per cada 10.000.

Entre el 2022 i el 2023 hi ha hagut un fort augment en els casos de pneumococ i, especialment, en el serotip 3 en nens i majors de 65 anys.

La pneumònia bacteriana

Aquesta infecció és respiratòria i afecta els pulmons. Pot ser provocada per virus, bacteris o fongs. Aquesta malaltia es desencadena a través de la grip, el rinovirus o el pneumococ, entre altres. I les seves conseqüències són les següents:

Dolor toràcic al respirar

Dolor toràcic al respirar / freepik

Els pulmons s'inflamen i acumulen aigua o pus, provocant:

  • Tos amb flegmes
  • Dificultat per respirar
  • Dolor toràcic en respirar o tossir
  • Febre alta
  • Nàusees o vòmits

Com es diagnostica i es cura la pneumònia bacteriana

Per fer un bon diagnòstic només es necessita fer una auscultació i una radiografia toràcica. I en cas que, ens trobem en aquesta situació, les pautes del nostre metge seran clares: utilitzar l'antibiòtic que ens recepti. 

Aquesta malaltia s'ha de vigilar de prop, tot i estar en tractament perquè es pot complicar greument, provocant bacterièmia (els bacteris passen a la sang i posen en risc els altres òrgans), insuficiència respiratòria greu, vessament pleural (acumulació de líquid al voltant dels pulmons) o abscés pulmonar (pus en els pulmons).

La vacunació és la clau

A Espanya, les vacunes pneumocòcciques han ajudat a disminuir aquests serotips bacterians.

Fernando Baqueto Mochales, doctor i professor d'Investigació en l'Àrea de Biologia i Evolució de Microorganismes, Institut Ramón i Cajal d'Investigacions Sanitàries, Servei de Microbiologia de l'Hospital Ramón i Cajal i, investigador del grup 33 del Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa en Epidemiologia i Salut Pública, ens explica que, els nens més vulnerables són els menors de dos anys. Tot i això, s'ha d'extremar la precaució fins als 5 perquè també pot suposar un risc per la salut.

Les vacunes els donen una protecció a llarg termini i actuen sobre la nasofaringe dels menors, ja que, aquest és el principal focus de transmissió del pneumococ

doctor Fernando Baquero Mochales