Doctor Alexandros Sertsios: "La vasectomia és un dels anticonceptius masculins més efectius que existeixen"

Els uròlegs de la Clínica Sant Josep expliquen la tècnica segura i mínimament invasiva que realitzen al centre

El Dr. Alexandros Sertsios, uròleg de la Clínica Sant Josep, és especialista en aquest tipus d’intervencions

El Dr. Alexandros Sertsios, uròleg de la Clínica Sant Josep, és especialista en aquest tipus d’intervencions

El mes de novembre es commemora el Dia Mundial de la Vasectomia, un mètode anticonceptiu masculí segur i eficaç, que contribueix al control de la natalitat i promou la planificació de la paternitat de forma responsable. Tot i ser una de les cirurgies més demandades i realitzades als països desenvolupats, l’equip d’Urologia de la Clínica Sant Josep encara es troba amb molts pacients que tenen reticències a fer-se-la, perquè consideren que no és una intervenció 100% efectiva, o bé, perquè creuen que hi ha contraindicacions postoperatòries greus, que poden desenvolupar noves patologies o càncer de pròstata.

Cada any, els uròlegs de la Clínica Sant Josep fan més d’un centenar de vasectomies, la gran majoria d’elles amb el Dr. Alexandros Sertsios com a màxim responsable, qui puntualitza que la vasectomia «és una cirurgia ambulatòria, és a dir, no requereix ingrés i els pacients poden dormir a casa la mateixa nit de l’operació, ja que acostuma a fer-se amb anestèsia local». Tanmateix, els uròlegs poden administrar una sedació total a aquells pacients que ho requereixen, atès que la Clínica Sant Josep compta amb quiròfans disponibles. Com especifica el Dr. Sertsios, «en els casos on s’opta per una sedació total, el pacient sí que ha de venir acompanyat el dia de la intervenció. Però, en la gran majoria de pacients sans, l’anestèsia local és ben tolerada i el pacient pot tornar a casa tranquil·lament». 

Precisament, els uròlegs de la Clínica Sant Josep apliquen una de les tècniques que comporta menys risc de complicacions, que és la cirurgia sense bisturí, creada l’any 1974 a la Xina i que es va introduir a Europa als anys 90. Aquesta tècnica quirúrgica consisteix a fer una inserció d’1 centímetre, per on s’accedeix a tallar els conductes que hi ha en l’escrot i que transporten els espermatozous. Amb aquesta tècnica s’aconsegueix reduir les possibles infeccions i també les molèsties i el dolor que pot aparèixer durant el postoperatori. Com especifica el Dr. Sertsios, «fem una tècnica segura, efectiva i mínimament invasiva amb un percentatge molt menor de complicacions respecte a la vasectomia convencional». 

Tot i els alts percentatges d’efectivitat, els uròlegs s’han trobat amb casos en què es produeix una «reconnexió dels vasos de forma espontània, o de dolor persistent que requereix un tractament amb analgèsics i gels locals». Malgrat això, el Dr. Roberto Castañeda, uròleg de la Clínica Sant Josep, assegura que «els indicadors mostren que el nombre de pacients que tenen complicacions són molt inferiors respecte a l’alt volum de cirurgies que es realitzen».

Una vegada realitzada la intervenció, i fins passada una setmana, els pacients no poden fer exercici físic per tal d’evitar possibles cops a la zona genital. A més, hauran d’utilitzar un mètode anticonceptiu fins que l’equip d’urologia no faci una anàlisi de semen, tres mesos després de la cirurgia, per confirmar l’absència d’espermatozoides ja que, com especifiquen els uròlegs, «la vasectomia no té un efecte immediat, però sí que és fiable a llarg termini». 

Els especialistes també recorden que les vasectomies poden ser «reversibles». Com detalla el Dr. Castañeda, «es pot fer una cirurgia de reconnexió, anomenada vasostomia. Això sí, com més temps hagi passat de la vasectomia, més difícil serà revertir-la i tornar a reconnectar els conductes seminals».

Un dels mites amb què es troben més sovint els uròlegs és amb la idea que la vasectomia pot provocar impotència sexual o una reducció del desig. Com explica el Dr. Sertsios «cap d’aquests paràmetres s’altera perquè la cirurgia no afecta ni la funció testicular ni cerebral. Únicament s’impedeix el pas dels espermatozous pels conductes vesiculars, però no es toca ni el sistema nerviós ni hormonal, que és qui genera el plaer i provoca les ereccions».

Una altra de les consultes recurrents per part dels pacients és la relació entre el càncer de pròstata i la vasectomia. Però l’equip d’uròlegs insisteix en què no hi ha evidència científica, el càncer de pròstata acostuma a tenir relació amb la testosterona i la relació genètica, però no hi ha més risc de patir-lo per una cirurgia genital, com seria la vasectomia.