Mal d’esquena: causes, símptomes i tractaments

El mal d’esquena pot ser limitant i afectar la qualitat de vida de les persones i per això cal buscar el millor remei

El mal d'esquena pot ser limitant

El mal d'esquena pot ser limitant

Mutuacat

El mal d’esquena és qualsevol dolència que es dona a nivell de la columna vertebral. Es pot donar a diferents parts de l’esquena: la zona cervical (cervicàlgia), dorsal (dorsàlgia) i lumbar (lumbàlgia). Estudis científics mostren que 8 de cada 10 persones al món tindrà dolor d’esquena algun cop a la vida. Aquest dolor també pot estar causat per les hèrnies discals que es localitzen principalment a zones mòbils de la columna com les cervicals i lumbars. 

En la majoria dels casos, el mal d’esquena és de caràcter benigne i es pot tractar amb mesures conservadores. No obstant això, en alguns casos pot ser més greu i requerir tractament mèdic.

Causes del mal d’esquena

Les causes del mal d’esquena poden ser diverses. Les més comunes són:

Postura incorrecta: Una postura incorrecta durant el treball, el descans o l’exercici pot provocar tensions musculars i lesions als discs intervertebrals.

Sobreesforç: Aixecar objectes pesants de manera incorrecta o realitzar moviments repetitius pot provocar lesions als músculs, tendons o discs intervertebrals.

Accidents: Els accidents, com ara caigudes o xocs, poden provocar lesions a la columna vertebral.

Malalties: Algunes malalties, com ara l’artrosi, l’espondilosi o el càncer, poden causar dolor d’esquena.

Símptomes del mal d’esquena

Els símptomes del mal d’esquena poden variar en funció de la causa. 

Els més freqüent és el dolor. Pot ser de caràcter punxant, agut o sord, i pot irradiar-se cap al braç o la cama.

També és un símptoma la rigidesa. La columna vertebral pot estar rígida i provocar dificultats de moviment..

Tractaments per al mal d’esquena

El tractament dependrà de la causa i de la gravetat dels símptomes. En la majoria dels casos, els tractaments conservadors són suficients per aconseguir l’alleujament del dolor i la millora de la mobilitat. Aquests tractaments inclouen:

Repòs: En casos lleus, el reposició pot ser suficient per aconseguir l’alleujament del dolor.

Medicació: Els medicaments antiinflamatoris no esteroïdals (AINE) poden ajudar a reduir la inflamació i el dolor. En casos més greus, es poden utilitzar medicaments opioides. Sempre amb prescripció mèdica, és clar!

Fisioteràpia: La fisioteràpia pot ajudar a millorar la força, l’equilibri i la flexibilitat de la columna vertebral.

Injeccions: En casos refractaris, es poden utilitzar injeccions d’antiinflamatoris, corticosteroides o anestèsics per aconseguir l’alleujament del dolor.

Segons quina sigui la causa, el mal d’esquena pot requerir tractament a la clínica del dolor o tractament quirúrgic.

Prevenció del mal d’esquena

Hi ha una sèrie de mesures que es poden prendre per prevenir el mal d’esquena, com ara:

Mantenir una postura correcta: Durant el treball, el descans o l’exercici, és important mantenir una postura correcta per evitar tensions musculars i lesions.

Realitzar activitat física de manera regular: L’activitat física regular ajuda a mantenir la força i la flexibilitat de la columna vertebral, cosa que pot ajudar a prevenir lesions.

Evitar aixecar objectes pesants: Si cal aixecar objectes pesants, és important flexionar els genolls i mantenir la columna vertebral recta.

D’altra banda, és important tenir en compte que el dolor és un senyal que el cos ens dona. Per tant, hem de procurar no ignorar el mal d’esquena fins que es converteix en insuportable. És fonamental buscar una avaluació mèdica especialitzada tan aviat com es detectin els primers símptomes. Els professionals mèdics poden utilitzar tècniques avançades com la ressonància magnètica i altres estudis especialitzats per diagnosticar amb precisió la causa del dolor.

En resum, abordar el mal d’esquena de manera efectiva implica una comprensió profunda de les seves causes i una atenció especialitzada. A Mutuacat, estem compromesos a proporcionar aquesta atenció, utilitzant les últimes tecnologies i un enfocament integral per millorar la salut de tots els nostres pacients.