Saps per què el pipí és groc?

Diversos estudis han demostrat que l'enzim que el produeix està relacionada amb diverses malalties

L'alimentació és clau per cuidar el nostre cos

Coneix les funcions del pipí pel nostre organisme

Els estudis per esbrinar el color del pipí han determinat diverses malalties associades

Els estudis per esbrinar el color del pipí han determinat diverses malalties associades / @ gpointstudio

El pipí es genera a través dels ronyons i serveix per eliminar les toxines del cos i l'aigua que no necessitem. A més, aconseguim regular la pressió arterial i mantenir l'equilibri de les sals i acidesa de la sang gràcies a la seva deposició. Però, t'has preguntat per què té aquest color tan groguenc? Uns investigadors l'han analitzat i han descobert el perquè; te l'expliquem!

El pipí té un enzim anomenat bilirubina reductasa, la qual fa que aquest sigui de color groc, segons l'estudi dels investigadors de la Universitat de Maryland i dels Instituts Nacionals de Salut (NIH) dels Estats Units. A partir d'aquest estudi, s'ha obert un nou marc per entendre amb més deteniment la microbiota intestinal i el seu paper en les afeccions com la icterícia i la malaltia inflamatòria intestinal.

Com s'origina el color groc del pipí

Els glòbuls vermells del nostre cos, al cap de sis mesos, finalitzen la seva vida útil; en aquest moment, produeixen un pigment taronja, anomenat bilirubina. Aquesta és l'enzim clau perquè surti groc. L'enzim de la bilirubina va directe a l'intestí per tal d'excretar-la. Tot i que, en aquest procés, pot ser que, una part sigui reabsorbida i s'acumuli a la sang, causant icterícia. 

Relacionar el color del pipí amb malalties

Relacionar el color del pipí amb malalties / @ drobotdean

La icterícia fa que la pell es torni groguenca i els ulls també.

A més, la flora bacteriana pot convertir la bilirubina en altres molècules, com una d'incolora anomenada urobilinogen. Aquesta nova molècula es descompon en urobilina, la qual acaba sent la principal responsable del color groc del pipí.

Més informació sobre els estudis

L'enzim de la bilirubina reductasa està present en la majoria d'adults sans.

Els nounats i les persones amb malalties inflamatòries intestinals no en tenen o en tenen en poques quantitats. Això pot fer que aparegui la icterícia infantil i la formació de càlculs biliars pigmentats.

Gràcies a aquests estudis s'està comprovant com alguns enzims, poden estar relacionades directament amb diverses malalties associades amb la microbiota intestinal. Per això és tan important mantenir una dieta sana i amb aliments antiinflamatoris, entre altres. Però, a més, també s'està fent una possible relació entre la microbiota intestinal i les al·lèrgies, l'artritis o la psoriasi.