No miris una llum a una distància de 20 centímetres: les conseqüències poden ser molt greus

La visió i la pell a una distància errònia es poden veure greument afectades

Parlem de la llum natural i l'artificial

Compte amb la llum: la visió i la pell estan en joc

Compte amb la llum: la visió i la pell estan en joc / @ jannoon028

Rebeca Gil

Utilitzem llum per a tot: treballar, llegir, veure'ns per les estances, als gimnasos, etc. La llum és primordial en el nostre dia a dia, però també comporta certs riscos de visió. Per aquest motiu, t'expliquem com has de mirar una llum: la distància idònia, etc. El doctor Javier Moreno Manresa, oftalmòleg especialista en retina i vitri de la Clínica Vithas Cadarso de Vigo explica que "la llum permet que la imatge dels objectes es reflecteixi sobre la retina i transmeti aquesta informació al cervell perquè els identifiqui amb formes i colors coneguts".

I és que la llum actua sobre la retina estimulant els fotoreceptors que, davant de la presència lumínica, alliberen una gran quantitat de substàncies químiques. El problema és que, si hi ha un excés d'exposició a la llum, es generaran massa d'aquestes substàncies, cosa que “pot produir un dany als mateixos fotoreceptors, deixant de funcionar adequadament i, per tant, es produirà una disminució de la visió”.

L'exemple més clar del que pot ser una exposició excessiva a la llum és mirar directament el Sol, cosa que “genera un dany irreversible a la màcula (la part central de la retina)”, explica l'oftalmòleg.

Però no cal mirar el Sol per fer malbé la visió. De fet, els experts de la Clínica Vithas Cadarso recomanen no mirar cap font de llum, natural o artificial, a menys de 20 centímetres de distància.

Quina mena de llum és més perillosa?

Tal com passa per exemple amb el dolor, la major o menor tolerància a la llum varia d'una persona a una altra, encara que es calcula que entre un 5 i un 20% de la població pateix fotofòbia o gran sensibilitat a la llum.

Aquestes persones són més proclius a utilitzar ulleres de sol a l'aire lliure i utilitzar dispositius lumínics que proporcionin llum indirecta, cosa que és positiva, ja que qualsevol font de llum pot causar dany a la vista.

I és que no només la llum ultraviolada del sol és perjudicial, sinó el seu reflex a l'aigua o la neu, o la llum procedent d'una soldadura “pot produir cremades superficials a la còrnia i a la conjuntiva, anomenades queratoconjuntivitis actínica, que és força dolorosa”, explica l'especialista.

El cristal·lí també es pot veure afectat per l'excés d'exposició a la llum, ja que pot desenvolupar opacitats (cataractes) que disminueixen la visió i requereixen cirurgia per a la seva extracció.

El dany que provoca qualsevol font de llum dependrà de diferents variables la intensitat de la llum, el temps d'exposició i la distància a què l'ull estigui de la font de llum.

Aleshores, quanta llum és la recomanable?

Doncs l'especialista assenyala que no hi ha un límit de llum, perquè una mateixa font pot produir reaccions diferents en diferents persones, ja que la sensibilitat a la llum varia d'una persona a una altra i està determinada, en gran manera, per la genètica individual.

Per tant, "no hi ha una quantitat específica de llum", però "com a regla general, no és sa observar directament una font de llum, especialment si es tracta de llum intensa d'alta potència", afirma el doctor Moreno.

En el cas d'una llum normal, l'expert assenyala que no és convenient mirar directament cap font de llum a menys de 20 centímetres de distància

Mirar el sol directament és molt perjudicial per a la visió

Mirar el sol directament és molt perjudicial per a la visió / freepik

És segura la llum que ens envolta?

Tot i les indicacions i advertiments del doctor no hem d'alarmar-nos perquè totes les fonts de llum artificials que ens envolten al carrer, en espais públics o privats estan fabricades amb totes les garanties per assegurar la salut visual i de la pell, que també es pot veure afectada per l'exposició a la llum.

Tots els llums es proven basant-se en el pitjor dels casos, que seria el llum a una distància de només 20 centímetres. A partir d'aquestes proves estàndard, els llums es classifiquen en quatre grups de risc: exempts de risc, baix risc, risc mitjà i risc alt. Tot i això, aquesta categorització de risc només contempla els perills derivats d'exposicions breus.

Pràcticament, totes les làmpades pertanyen al grup “exemptes de risc” i algunes excepcions s'enquadren dins de les de “baix risc”. Les més agressives es destinen normalment a usos professionals, a llocs controlats, on no representin cap perill.

Així, només l'ús indegut d'aquestes fonts de llum podria causar danys als ulls. Per exemple, les làmpades d'halogenurs metàl·lics emprades en la il·luminació d'estadis esportius podrien suposar un risc si s'utilitzessin a una distància de 20 cm, però el seu ús normal no comporta cap perill.