Nivells alts d'omega-3 en sang s'associen amb menys risc de demència i Alzheimer, segons un estudi

L'Hospital del Mar colidera el treball amb un número més gran de participants fet fins ara en aquest camp

Cèl·lules vermelles de la sang

Cèl·lules vermelles de la sang / Pixabay

ACN

Tenir nivells alts d'omega-3 en sang s'associa amb un menor risc de demència i Alzheimer, segons un estudi coliderat per l'Hospital del Mar Research Institute i que publica 'Nutrients'. El treball analitza dades de 260.000 persones procedents de la base de dades UK Biobank i es tracta del treball amb un número més gran de participants fet fins ara en aquest camp. En ell han participat investigadors del Fatty Acid Research Institute dels Estats Units i del CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBEROBN). Els investigadors han apuntat que tot i les primeres conclusions, l'estudi no apunta a una causalitat directa i per això serà necessari desenvolupar més estudis que continuïn avançant en aquesta línia de treball.

Els investigadors han dividit els participant en voluntaris d'entre 40 i 50 anys, de 50 a 60 i de més de 60. També han pogut relacionar aquesta informació amb l'aparició d'Alzheimer o altres demències com a entitats diferenciades. L'investigador del grup de recerca en Risc Cardiovascular i Nutrició de l'Hospital del Mar Research Institute, el doctor Aleix Sala-Vila, ha apuntat que això ha servit per estudiar si tenir nivells elevats d'omega-3 als 50 anys pot ajudar a prevenir l'aparició de la demència molts anys més tard.

El treball ha tingut en compte l'edat, el sexe, el nivell d'escolarització dels participants i les característiques genètiques associades a una major risc d'Alzheimer.

Les conclusions indiquen que nivells elevats d'omega-3 s'associen amb menys risc per en tots els grups d'edat, en homes i dones i en les dues malalties, però les associacions més fortes es donen en homes, en persones de més de 60 anys i per les demències que no són l'Alzheimer. Les associacions són també especialment beneficioses pels omega-3 diferents de l'àcid docosahexaenoic (DHA). Aquest omega-3 l'aporten aliments com el peix blau i per això l'estudi reforça la idea que hi ha alguns aliments que podrien ser beneficiosos per a la salut cerebral.

Tot i això, els investigadors apunten que els resultats no estableixen una causalitat directa entre els nivells d'àcids grassos en sang i el risc d'Alzheimer i altres demències. Per fer-ho, és necessari desenvolupar altres estudis amb voluntaris de suplementació de l'alimentació amb omega-3. Sí serveixen però per ajudar a definir de forma "més acurada" futurs estudis, segons Sala-Vila. Els nous treballs hauran de tenir en compte quina és la població que més es pot beneficiar d'aquest tipus d'intervenció, ja que la resposta a la suplementació no és igual per a tothom.

Els futurs estudis també han d'ajudar a definir millor quin tipus d'omega-3 testar, quina és la dosi més adequada o la durada que serà necessària per poder veure un efecte clínicament rellevant.