La ciència revela les hores de son per mantenir una salut òptima: adéu al mite de les 8 hores

Dormir les hores necessàries ajuda a prevenir problemes com la diabetis, l'obesitat o les malalties cardiovascular

La ciència revela les hores de son per a una salut òptima: adéu al mite de les 8 hores

La ciència revela les hores de son per a una salut òptima: adéu al mite de les 8 hores / @ YANALYA

Tot i que des de petits se'ns ensenya la importància de dormir almenys 8 hores, la ciència ha aportat recentment noves dades sobre aquesta norma. L'insomni i la hipersòmnia, la manca i l'excés de son respectivament, tenen efectes perjudicials per a la salut mental. La manca de son està relacionada amb trastorns psiquiàtrics i deteriorament cognitiu, mentre que l'excés d'hores de son pot augmentar els pensaments i els comportaments suïcides. La interrupció de les ones lentes del son profund pot influir en la memòria i la manca de son pot elevar els nivells de la proteïna beta-amiloide, vinculada amb l'Alzheimer.

El son de qualitat és crucial per prevenir problemes de salut com ara la diabetis, l'obesitat i les malalties cardiovasculars. No dormir prou afebleix el sistema immunològic, afecta l'estat d'ànim i compromet la funció cardiovascular.

A més, està relacionat amb l'alteració del metabolisme de la glucosa i la regulació de la gana, cosa que pot contribuir a la diabetis tipus 2 i l'obesitat. La inflamació crònica també pot sorgir a causa de la falta d'hores de son, ja que augmenta els marcadors inflamatoris al cos.

Un estudi publicat a Nature Aging, que va analitzar els hàbits de son de gairebé 500.000 adults, va revelar que tant la manca com l'excés de son tenen un impacte negatiu en la funció cognitiva. Contràriament a la creença popular, l'estudi va trobar que la quantitat òptima de son per mantenir el cervell en el seu millor estat és de 7 hores.

En resum, la ciència demostra que el nombre màgic de 8 hores de son no és l'única clau per a una bona salut. Mantenir un equilibri al voltant de 7 hores de son de qualitat és fonamental per preservar la funció cognitiva i la salut mental i física en general.