La tinya s’expandeix a Catalunya entre els adolescents que van a barberies ‘low cost’

Els dermatòlegs alerten de brots creixents associats amb un rasurat de pèl molt concret al clatell i a la zona de les orelles, i a la falta d’higiene per un material mal desinfectat

Un adolescent amb tinya al clatell | EL PERIÓDICO

Un adolescent amb tinya al clatell | EL PERIÓDICO / beatríz pérez. barcelona

Beatríz Pérez

La tinya, una infecció fúngica contagiosa causada per paràsits que viuen a la pell, s’està expandint entre els adolescents homes que visiten assíduament barberies ‘low cost’. Els metges porten temps veient brots. «Entre els dermatòlegs s’ha generat una alerta perquè estem veient molts casos d’aquest tipus. Són brots de tinya que coincideixen amb un rasurat de pèl molt concret, al clatell i a la zona de les orelles», explica Verónica Ruiz, adjunta al Servei de Dermatologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, a Barcelona.

Així, s’estan donant en adolescents que acudeixen amb freqüència a barberies on per cinc euros paguen una tallada de cabells i on no s’estaria desinfectant el material de manera correcta. «Creiem que hi ha tants brots de tinya en aquest col·lectiu perquè aquests joves es tallen els cabells en perruqueries on no es desinfecta bé el material. Són talls, a més, que necessiten un manteniment setmanal o bisetmanal», afegeix Ruiz.

La tinya és contagiosa, bé pel contacte entre persones, o bé pel contacte amb la màquina de rasurat que no ha estat ben desinfectada

La tinya no és una infecció de declaració obligatòria i només es notifiquen a la Conselleria de Salut els brots importants. «En aquests moments no tenim constància de brots notificats», assenyalen fonts del departament. Així i tot, els dermatòlegs asseguren que s’estan registrant brots per tot Espanya. «Estem veient un augment en la freqüència d’aquesta patologia. I des de les principals societats de dermatologia ho estem posant en coneixement de les autoritats», relata la doctora Ruiz.

Els dermatòlegs detecten la presència creixent d’un fong «bastant rar», més propi de països «en vies de desenvolupament»

La dermatòloga de l’Hospital Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat) Asunción Vicente també assegura que la tinya està relacionada amb «els hàbits d’afaitat del cuir cabellut». «El greix de l’adolescent és el millor medicament contra els fongs. És el millor antifúngic. Els nois s’afaiten el clatell, emulant als seus ídols, i per això tenen tinya. A més, estem veient uns fongs que no eren comuns», assegura Vicente, que a més és la presidenta de la Societat Catalana de Dermatologia i Venereologia.

Segons aquesta doctora, a causa d’aquests «focus epidèmics» de tinya vinculats a les barberies ‘low cost’, a Espanya s’està veient un tipus de fong que, fins ara, era «bastant rar» al territori: el ‘trichophyton tonsurans’. Es tracta d’un fong, prossegueix, més propi de països «en vies de desenvolupament» i que arriba a Espanya a causa dels «corrents de migració».

«Aquests fongs es donen, sobretot, en adolescents homes, que els agafen a les perruqueries. Així, estem veient fongs a edats que no correspon [són més típics en nens abans de l’adolescència i en ancians, perquè han perdut el greix del cuir cabellut] i que són menys comuns», detalla Vicente, qui precisa, no obstant això, que «no són més difícils d’erradicar».

La tinya és una infecció per fongs que, en aquesta mena de brots, està localitzada en el cuir cabellut. És contagiosa de manera directa: bé pel contacte entre persones o bé pel contacte amb la màquina de rasurat que no ha estat ben desinfectada. Com explica la doctora Ruiz, el millor tractament és l’oral, però es pot combinar també amb el tòpic. El tractament requereix de «entre dues setmanes i un mes» per a eliminar bé el fong.

L’Acadèmia Espanyola de Dermatologia i Venereologia va començar a veure les anomenades «tinyes del cuir cabellut» en la població masculina adolescent al 2021, aproximadament. Les manifestacions de la infecció solen consistir en picor i descamació de la zona, amb pèrdua de pèl, i a vegades inflamació, supuració, dolor o febre.