Esdeveniment. Inversió borsària

‘¿Per què invertir en borsa?’: desafiaments i oportunitats del panorama financer

Quatre experts han debatut sobre els reptes i possibilitats de la inversió en l'escenari econòmic actual.

Alejandro de Mollinedo, responsable Grandes Cuentas de Bestinver; Pedro Ezquiaga, gestor de inversiones de Afi; Araceli de Frutos, consejera de Economistas Asesores Financieros (EAF); Miguel Ángel Cicuéndez, vicepresidente de ASEAFI

Alejandro de Mollinedo, responsable Grandes Cuentas de Bestinver; Pedro Ezquiaga, gestor de inversiones de Afi; Araceli de Frutos, consejera de Economistas Asesores Financieros (EAF); Miguel Ángel Cicuéndez, vicepresidente de ASEAFI / José Luis Roca

El 14 de juliol es va portar a terme el debat ¿Per què invertir en borsa?, organitzat per Prensa Ibérica en col·laboració amb Bestinver, i s’hi van abordar temes relacionats amb salut i educació financera. L’esdeveniment, moderat per la periodista Fátima Iglesias, va reunir experts en el camp amb l’objectiu de promoure el coneixement financer. Entre els participants hi havia Alejandro de Mollinedo, responsable de Grans Comptes de Bestinver; Pedro Ezquiaga, gestor d’inversions d’Afi; Araceli de Frutos, consellera d’Economistas Asesores Financieros (EAF), i Miguel Ángel Cicuéndez, vicepresident d’ASEAFI.

Perfil de l’inversor

Alejandro de Mollinedo, va destacar la naturalesa estalviadora i inversora de l’inversor espanyol i va fer referència al IV Observatori de l’Estalvi i la Inversió de Bestinver amb l’IESE per explicar-la. «Segons l’Observatori, es tracta d’un inversor que inverteix en el mitjà i llarg termini, i que estalvia i inverteix sempre que pot», va explicar. «El 65% té un pla financer, tot i que només el 20% ho fa acompanyat d’un especialista».

Pedro Ezquiaga, va ressaltar la necessitat que els inversors joves, que han decidit fer el pas d’invertir en borsa, ho facin amb l’ajuda d’especialistes, «el que encara falta és que l’inversor jove, que ha fet el pas d’invertir en borsa, ho faci amb especialistes, assessors... que li permetin tenir aquesta exposició de manera diversificada».

Araceli de Frutos va afirmar que «els inversors espanyols tenen un perfil conservador, rendibilitat, però sense assumir risc. El 40% dels estalvis de les famílies són en dipòsits». De Frutos també va fer èmfasi en la importància de potenciar els fons d’inversió, ja que només el 8% de les famílies inverteix en aquest tipus de vehicles.

Miguel Ángel Cicuéndez va emfatitzar la falta d’una formació financera eficaç a Espanya per invertir en productes més complexos: «A Espanya potser no s’ha rebut una formació financera eficaç, en la nostra cultura no s’ha donat importància als diners o a la inflació, no hem tingut educació financera, i sense aquesta educació és difícil invertir en certs productes sense ajuda d’un especialista».

Per la seva banda, Alejandro de Mollinedo va ressaltar que l’inversor que tingui «els diners parats sense rendir i amb inflacions, tot i que siguin baixes, però persistents al llarg del temps, cada vegada tindrà menys diners». «El servei i l’acompanyament són molt importants també pel costat emocional, perquè no prengui males decisions en moments complicats».

Pedro Ezquiaga va afegir que els inversors espanyols solen tenir un biaix curtterminista, que se centren a curt termini i prenen decisions que poden resultar desfavorables. En aquest sentit, destaca que la figura d’un assessor financer pot ser de gran ajuda, ja que brinda una perspectiva més àmplia i ajuda a mirar cap a l’horitzó.

Millor moment

Quant al moment adequat per invertir en borsa, Pedro Ezquiaga va remarcar que sempre és un bon moment, però és important diversificar l’entrada al mercat i fer aportacions periòdiques. «Sempre és el moment d’entrar en borsa, però diversificant el moment d’entrada amb aportacions periòdiques; a més, no només cal fixar-se en el que passa a Espanya, quan s’inverteix en borsa, cal fer-ho de manera global». Aquesta estratègia permet aprofitar les fluctuacions del mercat i disminuir l’impacte de possibles caigudes puntuals.

Miguel Ángel Cicuéndez també va destacar que, a mesura que les persones adquireixin més cultura financera, és probable que augmentin les seves inversions en borsa i es beneficiïn dels avantatges que aquesta ofereix. La inversió en borsa brinda la possibilitat d’obtenir rendibilitats a llarg termini i participar en negocis sòlids, ben comprats i gestionats de manera eficient.

Educació financera

En el debat, un dels temes que va generar més interès va ser sobre l’educació financera. Araceli de Frutos va destacar la importància de la col·laboració conjunta, «des dels mitjans de comunicació, assessors financers, com ASEAFI, consell d’economistes, organismes, CNMV, Banc d’Espanya, estem potenciant i incentivant l’educació financera». Aquestes entitats exerceixen un paper fonamental al proporcionar informació, recursos i eines que permetin als inversors adquirir els coneixements necessaris per prendre decisions financeres informades. Miguel Ángel Cicuéndez va ressaltar la importància de comptar amb un bon assessor financer: «Tot i que l’educació financera s’està començant a donar des de primària o secundària, surt econòmic tenir un bon assessor, en moltes ocasions cobra per èxit, depenent de les condicions».

Quant a les raons per invertir en borsa, Alejandro de Mollinedo va emfatitzar que «la borsa no és una cosa etèria», sinó que representa companyies i negocis reals. «No és jugar al casino, sobretot si inverteixes a través d’especialistes, que analitzen i coneixen molt bé aquests negocis i que compren les accions a un preu per sota del valor que realment tenen».

Per la seva banda, Pedro Ezquiaga va posar èmfasi en la importància de tenir una visió a llarg termini, «cal ser conscient del camí, deixant els diners en mans de professionals que seran els que prenguin la decisió de fer el market time, però no s’ha de mirar d’encertar amb el moment del mercat; fes-ho de manera sistemàtica i et beneficiaràs dels beneficis de les aportacions periòdiques».